NEDAVNI upad kosovskih specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije, hapšenje nedužnih Srba i napad na službenike UN i brutalno prebijenje ruskog člana Misije UN, biće u centru pažnje današnjeg zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Srbiju će na redovnoj sednici, na kojoj će biti razmatran izveštaj Antonija Guteresa, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, o radu Unmika za period od 16. januara do 15. maja ove godine, predstavljati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On će, prema najavama, u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM pred Savetom bezbednosti i neophodnost da Unmik ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom. Razlog za sve je porast tenzija i nestabilna bezbednosna situacija na Kosmetu.

Dačić će se, kako se očekuje, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine i zatražiće da se osudi poslednji upad ROSU na sever Kosova i Metohije i teror koji su tada Albanci sproveli u Zubinom Potoku, Leposaviću i Srbici.

U svemu na šta Srbija bude ukazala u Njujorku imaće, kako se ocenjuje, podršku Rusije. Moskva je i ranije zahtevala da se poštuje Rezolucija 1244, da Unmik ostane na KiM u punom sastavu, ali se sada očekuje njen nešto oštriji ton, s obzirom na to da su specijalci ROSU uhapsili i nemilosrdno pretukli ruskog predstavnika u Unmiku.

PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” SAZNAJU: O teroru ROSU nad Srbima 10. juna u UN!

Pre nekoliko dana i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov najavio je da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će to jasno iskazati na sednici SB:

- Rusija je pripremila principijelnu izjavu po pitanju misije UN na Kosovu i Metohiji.

OLBRAJTOVA PRIVREMENE vlasti u Prištini spremaju 12. juna, kako je najavljeno, "centralni skup povodom 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo". Posle najava da se tog dana u Prištini očekuje prisustvo nekadašnjih državnih sekretarki SAD Hilari Klinton i Medlin Olbrajt, komandanta NATO za vreme agresije Alijanse na SRJ Veslija Klarka i bivšeg šefa Verifikacione misije OEBS na KiM Vilijama Vokera, potvrda je u nedelju stigla samo za dolazak Olbrajtove.

Iako je uobičajeno da se nakon zasedanja SB objavi zajedničko saopštenje, mišljenja u diplomatskim krugovima su da će ovoga puta teško biti takvog epiloga, s obzirom na suprotstavljene stavove članica o pitanju Kosova.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku ukazuje da je važno da se na sednici SB UN čuje stav Beograda o onome što se dešavalo nedavno na severu KiM, ali da ne treba očekivati da se desi nešto više:

- Unutar samog SB postoji polarizacija, sa jedne strane su SAD, Velika Britanija i Francuska, a sa druge Rusija i Kina. Osim što će se čuti naš glas, ne treba očekivati nikakav konkretan rezultat.

Preveliki optimista nije ni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je kazao da je teško očekivati konsenzus oko bilo koje političke odluke na tom nivou budući da su stavovi velikih sila oko KiM, ali i drugih svetskih pitanja, različiti i međusobni suprotstavljeni.

VUČIĆ SA PALMEROM PRE početka zasedanja SB, s obzirom na vremensku razliku, u Beogradu će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer. Očekuje se da će glavna tema njihovog razgovora biti situacija na KiM i da će Vučić i od njega, kao i prošle nedelje u Bratislavi od Filipa Rikera, pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zatražiti pomoć Amerike i uticaj na Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

- Ne očekujem velike domete te sednice, ali očekujem da će se sve zemlje koje podržavaju borbu Srbije za teritorijalnu celovitost uključiti u raspravu ne samo o poslednjim incidentima na severu KiM, nego i o celokupnoj situaciji u poslednjih 20 godina - kaže Stefanović. - Otkako su UN i Kfor preuzeli odgovornost za bezbednost i sigurnost na Kosovu, nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi kojima se garantuje bezbednost Srba u južnoj pokrajini.

Stefanović je kazao da Priština sprovodi akcije koje se podvode pod borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako što građanima razbija automobile, puca im iznad glava i baca šok-bombe na nenaoružane ljude.

PROČITAJTE JOŠ - U Zubinom Potoku pretučeno 100 naših državljana; Ziberaj: Dačić će biti uhapšen ukoliko uđe na KiM (FOTO+VIDEO)

Inače, u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa navedeno je da "ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga". On je zatražio da se, "bez odlaganja, uklone sve prepreke" i apelovao "da se obe strane uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede".


"VELIKA ALBANIJA" NA MENHETNU


USRED Njujorka Albanci su minulog vikenda promovisali ideju "velike Albanije". U centru Menhetna organizovali su paradu posvećenu, kako kažu, Kameriji, odnosno grčkoj oblasti Epir koju svojataju, baš kao i južnu srpsku pokrajinu - Kosovo i Metohiju.

Centralnim bulevarom učesnici su paradirali automobilima okićenim albanskim i ponekom američkom zastavom. Tik pored njih se kretao veliki kamion na čijoj zadnjoj strani je bila naslikana mapa "velike Albanije", koja prisvaja teritorije susednih zemalja - istočnu Crnu Goru, celu južnu Srbiju, zapadnu Makedoniju i severozapadnu Grčku.