REDOVNI parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani u martu ili aprilu sledeće godine.

Ovom rečenicom, predsednik Aleksandar Vučić stavio je u četvrtak tačku na spekulacije da li će se na birališta ići ranije ili će biti zaokružen pun mandat od četiri godine.

Istovremeno sa Vučićevom najavom izbora stiglo je i istraživanje da bi, u slučaju da se na glasanje ide odmah, mesta u parlamentu osvojilo šest partija i koalicija.

Srpska napredna stranka osvojila bi 51,3 odsto, Savez za Srbiju 10,3, SPS 9,7, koalicija SPAS-DSS 6,7 procenata, radikali 5,8 i PSG 5,1 procenat podrške birača. U odnosu na prošli mesec, naprednjaci imaju pad od oko dva odsto, dok su radikali porasli za toliko.

Predsednik Vučić objašnjava da je ovo pomeranje posledica sednice o Kosovu i Metohiji.

- Govorio sam otvoreno i iskreno. Šešelj se ponašao lukavo. Svi poslanici radikala govorili su isto i protiv EU. Nisam mogao da dodirnem emocije ljudi, jer sam govorio racionalno, a narod to ne voli. Sve što se dešava oko KiM budi nacionalne porive i očigledno su radikali zbog toga najbolje prošli. Dva odsto podrške SNS prelilo se SRS-u - objasnio je Vučić.

Pročitajte još - Predsednik: Izbori u martu ili aprilu sledeće godine; Ne zanima me ko će da mi "zabije nož u leđa"

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a kaže da je poslednjih nedelja bilo jasno da neće biti vanrednih izbora i da će se oni održati na proleće, tako da se već krajem leta mogu očekivati aktivnosti stranaka ka biračkom telu:

- Tu je jedina nepoznanica da li će SzS učestvovati i mislim da ne bi bilo iznenađenje da bojkotuju. Vagaće dobro tu odluku, jer u nekim opštinama imaju vlast. Ali još je rano o tome govoriti.

Što se tiče rejtinga stranaka, Klačar ukazuje da su trendovi jasni:

- SNS je na 50 odsto i više i ta podrška je stabilna. Vučić je održava stalnim akcijama. Na drugom i trećem mestu su SzS i SPS, koji jedini sigurno prelaze cenzus. SzS mesecima unazad niti raste, niti opada, a i socijalisti su stabilni, bez varijacija pre svega zahvaljujući Ivici Dačiću i njegovom koordiniranju u vlasti.

Klačar navodi da bi cenzus još mogli da pređu PSG, SPAS-DSS i SRS. Videće se, navodi naš sagovornik, kako će birači reagovati kad otpočne kampanja. Na primer, nekoliko meseci uoči beogradskih izbora Aleksandar Šapić je imao dvocifrenu podršku, ali je ona pala kako se približavalo glasanje, jer su se pojavili i drugi i svojom kampanjom uticali na građane.