Srbija tražila reakciju zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka,Italija i Francuska) zbog upada specijalaca Rosu na sever KiM, saznaju "Novosti".

Međutim, za sada nema nikakvog odgovora bez obzira na tenzije koje mogu da ugroze mir ne samo na teritoriji južne srpske pokrajine.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ukazao je da je velika sramota što nema reakcije Kvinte, upozorivši da sada imamo dramatičnu situaciju.

Pročitajte još - Jedinice ROSU upale u srpske opštine i uhapsile nekoliko Srba; Ranjena jedna osoba (FOTO+VIDEO)

Đurić je rekao da je upad "više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica" pokrenut sa jasnim ciljem da Srbe zastraše.

On je konstatovao da je očigledno da "ti šiptarski ekstremisti, a i oni koji su im dali saglasnost za ovako nešto, jer ovako nesto nije bilo moguce bez saglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte, ovakim akcijama žele da Srba vise ne bude na KiM".

VUČIĆ TRAŽI OD ZAPADA DA OBUZDA PRIŠTINU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.