Najbolji scenario za Srbiju, što se tiče izbora za Evropski parlament, jeste da Evropa ostane otvorena po pitanju politike migracija, investicija i trgovine, kao i proširenja, izjavio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

"Mislim da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU, ona predstavlja hram u Ugovoru o Evropskoj uniji", rekao je Fabrici za Tanjug.

Fabrici ne očekuje velike promene u sastavu EP, pre svega zbog, kako kaže, političkih porodica koje su izgradile Evropu u prošlosti.

Pročitajte još - Fabrici: Nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine


"Svoju većinu će verovatno potvrditi Evropska narodna partija (EPP), Partija evropskih socijalista (PES) i Alijansa liberala i demokrata (ALDE), pojačani drugim političkim snagama", rekao je Fabrici.

On, međutim, očekuje da će doći do nove dinamike unutar EP.

"Moraćemo da sačekamo kraj glasanja da bismo shvatili kako će se 400 miliona glasova prevesti u mesta u EP. Ono što je važno jeste da danas slavimo demokratiju, ljude koji glasaju za Evropu, jer je ona deo naših života", rekao je ambasador Fabrici.

SALVINI: SRBIJA DEO EU? ZAŠTO DA NE

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je juče, posle glasanja na izborima za Evropski parlament, da se susreo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenio interesantnom ideju da Srbija bude deo Evropske unije, usprotivivši se istovremeno ulasku Turske u EU.

"Sreo sam se sa srpskim predsednikom, a to da Srbija bude deo evropske zajednice je nešto što je geografski, društveno, kulturno gledano interesantno. A Turska ne, nema blage veze s tim. Ali, proširenje (EU) i inteligentno uključivanje nekih bliskih naroda, zašto da ne?", kazao je Salvini.

Njegova Liga osvojila je, prema nepotpunim podacima sa biračkih mesta, 33,8 odsto glasova i imaće najviše italijanskih evroposlanika.

"Hvala, Italijo. Prva stranka Italije izazvaće Evropu", rekao je radosni Salvini u video klipu koji je noćas objavio na Fejsbuku.