PRVI čovek Čajetine Milan Stamatović u poslednje vreme distancirao se od Saveza za Srbiju i postoje velike šanse da njegova Zdrava Srbija priđe bloku o kojem već duže vreme nezvanično pregovaraju DSS, SPAS Aleksandra Šapića i Narodni slobodarski pokret Miroslava Parovića.

Tako bi na političkoj sceni Srbije uoči parlamentarnih izbora, mogla da bude oformljena nova opcija koja bi okupila desno orijentisane partije. O udruživanju partija koje predvode Miloš Jovanović i predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić spekuliše se odavno. Prema našim saznanjima, pregovori su u toku i formiranje saveza pred glasanje je sasvim izvesno.

Prema nedavnom istraživanju "Faktora plus", politički zagrljaj DSS-a i SPAS-a doneo bi im rezultat od 6,6 odsto glasova i zagarantovana mesta u Narodnoj Skupštini. To znači da bi pojačana koalicija sigurno obezbedila poslaničke mandate, što je malo verovatno ukoliko bi stranke išle samostalno u izbornu trku.

Pročitajte još - Aleksandar Šapić: Pogrešno je tražiti ostavku od Vučića

Vladimir Pejić iz "Faktora plus" kaže za "Novosti" da bi Zdrava Srbija svakako mogla da donese glasove ovoj koaliciji, posebno u Zapadnoj Srbiji gde je Stamatović jedan od lokalnih lidera.

- Ne ulazeći u to hoće li ZS biti deo ove koalicije, definitivno je da Srbiji nedostaje jedan blok desno orijentisanih partija. On bi sprečio polarizaciju na političkoj sceni i stvaranje treće opcije za koju bi ljudi mogli da se opredele.

Miloš Jovanović

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić rekao je nedavno u intervjuu za "Novosti" da je njegov stav da ide na izbore sam, ali da se nekad mora razmišljati i o koalicijama zarad sprovođenja političkih ideja.

- Ko prihvati načela SPAS-a, dobro je došao da nam se priključi - naveo je Šapić.


PRESKAČU PRAG

PREMA poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Srpska napredna stranka ima 55 odsto podrške birača, opozicioni blok Savez za Srbiju 10,5, SPS 9,8 procenata, dok je Pokret slobodnih građana na pet odsto. Sve ostale partije su ispod cenzusa.