REPUBLIKA Srpska se zalaže za vojnu neutralnost, i to je jasan stav kada je u pitanju put BiH prema NATO. U Narodnoj skupštini RS je usvojena i Rezolucija o vojnoj neutralnosti i ona ja pravac za sve srpske predstavnike u institucijama BiH i kako da deluju po ovom pitanju.

To je odgovor Banjaluke, koja ima proceduralni "osigurač" ako se ikada bude odlučivalo o putu BiH u zapadni vojni blok u koji bošnjačka elita uporno gura Srbe, pritiskajući njihove predstavnike u institucijama BiH. Naime, nijedna odluka u tom smeru, kako tvrde vlasti u RS, neće moći da se donese bez zelenog svetla Narodne skupštine u Srpskoj.

Na to je ovih dana ukazao predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, čija je stranka još od oktobra pod "baražnom vatrom" Bošnjaka da prihvati Akcioni plan za članstvo u NATO u zamenu za formiranje novog saziva Saveta ministara BiH.

Pročitajte još - Dodik: Eventualni dogovor BiH sa NATO ide na odobrenje u RS

- Republika Srpska neće prihvatiti nijedan dokument koji je osnova za prihvatanje Akcionog plana za članstvo u NATO i sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO biće vraćeno Narodnoj skupštini RS na verifikaciju i odobrenje. Bez jedinstvenog stava parlamenta teško ćemo bilo šta prihvatiti - rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska može prihvatiti određeni plan koji bi podrazumevao saradnju sa NATO, kao što je na primer prisustvo Oružanih snaga BiH u misijama u Avganistanu i slično, što je i činjeno:

- Merilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže za "Novosti" da je priča o putu u NATO obično sredstvo za prepucavanje političara u BiH na dnevnom nivou.

- Nema ozbiljne analize šta BiH dobija, a šta gubi članstvom. Bitno je samo reći ko je za, a ko protiv. Ili ići i dalje pa izvlačiti iz naftalina ko je nekada od političara bio za NATO, a ko protiv i tako unedogled.

Vuković dodaje da je u BiH obesmišljena svaka politika jer se na terenu političari "gađaju" ucenama oko NATO, a pre svih sarajevska politička elita.

- Ako nema ucena oko NATO iz Sarajeva prema Banjaluci, onda će ucenjivati oko Dana Republike.


SRPSKE RUKE

STAŠA Košarac, predsedavajući Kluba SNSD u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti" da srpski predstavnici iz RS imaju sve mahanizme u svojim rukama da ne dopuste usvajanje dokumenta o članstvu BiH u NATO, u zajedničkim institucijama BiH.

- Bez srpskih ruku u Sarajevu ništa se ne može usvojiti. Imamo rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i prema njoj i delujemo - kaže Košarac.