POSLANIK Demokratske stranke Radoslav Milojičić Kena nakratko će prekinuti bojkot i ući u salu Skupštine kako bi glasao za izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna za ubice i silovatelje dece.

Otac ubijene Tijane Igor Jurić zahvalio je demokrati, na šta je Milojičić na "Fejsbuku" rekao: "Nema na čemu. Divim vam se na snazi i upornosti i hvala vama."

Potez poslanika DS izazvao je i komentare u kojima ga pitaju zbog čega ne podnese ostavku, ako već ruši bojkot.

- Prisustvom ću moći da svoju i drugu decu pogledam u oči, a ostavku bih podneo da radim nešto nemoralno i da nisam imao tri puta bolji rezultat od stranke - odgovorio je Milojičić.

Demokrata iz Smederevske Palanke jedan je od članova DS koji smatra da je izlazak iz klupa bio greška. Na istom stanovištu su i Gordana Čomić, Vesna Marjanović, Dragoljub Mićunović... Za prekid bojkota makar na dan zbog "Tijaninog zakona" je i Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.


PROČITAJTE JOŠ - Ubicama dece – doživotna

U opozicionim redovima, uglavnom DS i SMS, smatraju da su se odazvali na poziv predsednika SSP Dragana Đilasa da bojkotuju parlament, a da je njega ova taktika najmanje pogodila, jer je poslanička mesta stekao tek nedavno, osnivanjem stranke. S druge strane, glasači su ostali uskraćeni za diskusije demokrata.

Šef kluba SNS Aleksandar Martinović kritikovao je poslanike koji ne učestvuju u raspravi:

- Nema velikih zagovornika borbe protiv kriminala, nema gospode iz DS i Dveri, partije Borisa Tadića. Pa, kako da dođu kada su im gazde najveći lopovi i tajkuni.

On je ocenio da je pravi razlog bojkota to što ne smeju da se zamere svojim gazdama Đilasu i Vuku Jeremiću i da razume "strah Milojičića od Đilasa", zbog čega će demokrata doći samo na glasanje, a ne i na polemiku.


POLEMIKA PEŠIĆEVE I JURIĆA

BIVŠI poslanik Vesna Pešić pozvala je na "Tviteru" parlamentarce da ne glasaju za "'Tijanin zakon', jer menja pojam čoveka kao bića koje podleže promenama i resocijalizaciji".

Odgovorio joj je Igor Jurić rekavši da je zakasnila, jer je "Tijanin zakon" usvojen još 2015, i predviđa da policija krene u potragu za nestalim detetom odmah.

- Što se tiče doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta, tražimo ga isključivo za najteže oblike teških krivičnih dela gde su žrtve deca - odgovorio je Jurić.