NAJAVA Vladimira Gajića da će, ako njegova stranka dođe na vlast, zabraniti SNS, SPS i SRS, pokazuje kako oni zamišljaju demokratiju - zabraniti sve koje ne mogu da pobede na izborima.

Ovako govor funkcionera Narodne stranke, održan u subotu na protestu Saveza za Srbiju u Beogradu, komentariše potpredsednik SNS Milenko Jovanov.

Gajić je, obraćajući se okupljenima na Terazijama, rekao da bi pred Ustavnim sudom trebalo pokrenuti predlog da se zabrani rad naprednjaka, socijalista i radikala "zbog svega što su činili poslednjih 30 godina":

- Ta će zabrana imati za pravnu posledicu da se zabrani pristup javnoj vlasti na osnovu lustracije svim liderima ovih stranaka doživotno - kazao je Gajić.

Pročitajte još - Jeremić: Možda bude građanske neposlušnosti

Jovanov kaže da nije prvi put da Gajić traži zabranu i da je "već pozivao i strance da obore vlast u Srbiji":

- Oni, međutim, imaju jedan problem, na izborima su poraženi i od izmišljenog lika Belog Preletačevića, pa bi mogli i njega da zabranjuju, ili Paju Patka, Mikija Mausa i Duška Dugouška. Oni ne vide suštinu svog problema, a to je da će narod pre da glasa za izmišljene likove nego za lopuže i ljude poput Jeremića, kojem je kompletno okruženje u zatvoru ili je bilo hapšeno, uključujući i Gajića, koji je hapšen u aferi "Geneks".

I analitičar Dragomir Anđelković smatra da Gajićeva izjava govori o "totalitarnoj svesti":

- Oni koji tako nešto zagovaraju, nisu odmakli od bošljevičkih metoda, kao što je zabrana neistomišljenika. Sreća je što pripada neozbiljnoj političkoj organizaciji, koja neće biti u prilici da vlada Srbijom.

Vladimir Gajić obratio se na skupu u subotu,foto N.Skenderija

Poslanica DS Aleksandra Jerkov, međutim, kaže na da je to što je Gajić rekao u skladu sa onim što se traži na protestima:

- Mi smo se potpisujući "Sporazum sa narodom" obavezali da ćemo sprovesti lustraciju, što znači da nekim osobama bude zabranjeno bavljenje politikom u određenom roku, jer su kršili ljudska prava i zloupotrebljavali pozicije.

JANKOVIĆEV ZAHTEV

OVO nije prva najava zabrane SNS koja dolazi iz opozicije. Takvu ideju izneo je, pre nego što je napustio kormilo PSG, i Saša Janković. On je SNS optužio da je ukrala demokratiju u Srbiji.