Opominjući na brojna neosnovana hapšenja Srba na KiM, Srpska lista sopštila je danas da je institucionalno nasilje koje pravosuđe Kosova sprovodi nad neosnovano uhapšenim Srbima sramota i mrlja na licu i ovih institucija, ali i međunarodne zajednice koja ćuti na kršenje osnovnih ljudskih prava dvojice Srba, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića koji već 14 dana štrajkuju glađu.


- Bez namere da utičemo na istragu, ili da bilo ko ovaj apel protumači kao mešanje u rad tužilaštva, naša je obaveza da ustanemo u odbranu prava i pravde koji se u ovom slučaju očigledno krše – ističu iz Srpske liste i dodaju da je držati pet meseci bilo koga, bez ijednog dokaza, a u cilju nekakvih političkih igara, pri tom nepoštujući pretpostavku nevinosti - dovoljan razlog da se ustane protiv nepravde i tiranije koja se sprovodi.

Pročitajte još: SRPSKA LISTA OPOMINjE NA ŠTRAJK GLAĐU DVOJICE SRBA: Traže hitno oslobađanje Rošića i Spasojevića

I dok ocenjuju da je štrajk glađu Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića nažalost jedino sredstvo da se apeluje na svest onih koji se kriju iza nekakvog postupka i pokušavaju da izmore glađu i psihički slome nevine ljude, iz Srpske liste pozivaju nadležne institucije za zaštitu ljudskih prava, ombudsmana, OEBS, kao i ambasade u Prištini da se što hitnije uključe u ovaj proces, a nadležno tužilaštvo omogući Rošiću i Spasojeviću da se brane sa slobode ili da se pruže dokazi za njihovo zatočeništvo.

- Nastavak ovakvog ponašanja će još više produbiti nepoverenje Srba u kosovske institucije, kao i u međunarodne predstavnike kojima su puna usta prava i pravde, osim u slučajevima u kojima se pravo i pravda krše protiv Srba-zakljujučuju iz Srpske liste.Inače, Rošić i Spasojević, osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića lider G.I. SDP 16. februara 2018. godine započeli su štrajk glađu jer im je 23 aprila sud produžio pritvor na još dva meseca i zbog odbijanja zahteva da se iz Pritvorskog centra u Gnjilanu gde su sporvedeni iz zatvora u Podujevu prebace u pritvor u Kosovskoj Mitrovici.