Srpska radikalna stranka danas je održala deseti otadžbinski kongres na kojem su delegati svoje poverenje opet dali dr Vojislavu Šešelju, da i u naredne četiri godine vodi stranku. Kongres koji je održan u šatoru pored Šešeljeve kuće u Hrtkovcima, mestu u kome je pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi u Hagu, počinio ratni zločin primoravanjem lokalnih Hrvata na iseljavanje, od 455 prisutnih delegata njih 450 dalo mu je podršku.


Iako su LDP i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražili od državnih organa zabranu održavanja Kongresa SRS u Hrtkovcima, ceo skup prošao je bez incidenata i problema. U selu je tokom održavanja kongresa bila vidljiva samo saobraćajna patrola ispred Šešeljeve kuće.


- Nijedan Hrvat nije deportovan, a ja nisam počinio nijedno krivično delo - rekao je Šešelj i dodao da su Hrtkovci mesto "radikalske slave, poštenja i istinoljubivosti".

Tokom obraćanja na kongresu, on je istakao da su radikali protiv SNS i da kritikuju tamo gde oni to zaslužuju, a da ne mogu biti protiv kada vlast povlači ispravne poteze oslanjajući se na Rusiju i Kinu.


- Mi smatramo da vlast treba da uđe u razgovor sa opozicijom, ali u parlamentu - dodao je Šešelj.


Na kongresu je izabrano i kompletno rukovodstvo stranke, a prisustvovali su delegati iz Srbije, Crne Gore, Republike Srske, Republike Srpske Krajine.


SREBRENICA


ŠEŠELj je danasnajavio da će radikali u Skupštini tražiti novu odredbu koja bi se odnosila na to da ko god kaže da je počinjen genocid u Srebrenici, bude kažnjen doživotnom robijom.

- Nismo zataškavali zločin, ali ne damo da se preuveličava i da se baca ljaga na srpski narod - rekao je Šešelj.