Predsednik privremenih prištinskih istitucija, Hašim Tači, izjavio je da je skup u Berlinu još jednom pokazao koliko je EU slaba i podeljena po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i da zato uloga SAD u tom procesu treba da bude odlučujuća i istorijska.


Tači je rekao da je uloga SAD bila odlučujuća u slučajevima donošenja Dejtonskog sporazuma, sporazuma u Rambujeu o Kosovu, Ohridskog sporazuma i sporazumau Končulju, te da neće biti ni sporazuma sa Beogradom bez "aktivne i vodeće uloge SAD”, te da se stoga i sreo sa američkim ambasadorom u Berlinu, tokom nedavnog samita o Z. Balkanu.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, rekao da ostaje pri ideji korekcije granica, odnosno pri ideji pripajanja tzv. Preševske doline.

Na pitanje - ne misli li da na taj način otvara Beogradu mogućnost da traži zauzvrat sever Kosova - kaže da tri oštine juga centralne Srbije mogu “same da se bore da budu deo teritorije Republike Kosovo”.

Pročitajte još: Tači i Haradinaj spremili optužbe za genocid

Ponovio je da berlinskii samit nije doneo nikakve jasne zaključke, ali optimista je kaže u pogledu predstojećeg samita u Parizu početkom jula, što vidi kao "novu dinamiku dijaloga", koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ali I uz posredovanje kancelarke Angele Merkel i predsednika Makrona.

U tom procesu, kaže, vidi kreativan koncept i viziju predsednika Makrona, a veruje I u dodatne konsultacije sa zmljama Kvinte radi postizaja jedinstvenog satva u odnosu na dijalog, ali i postizanja jedinstva na srpskoj I kosovskoj političkoj sceni.

TAČI PONOVO OSUDIO SRBE ZA NAVODNI GENOCID NA KiM

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači ponovo je danas opužio Srbe da su navodno počiniligenocid na Kosovu tokom poslednjih sukoba, prenela je prištinska Koha.

Tači je izrazio uverenje da će na predlog predsednika parlamenta, Kadri Veseljija, u parlamentu uskoro biti doneta “rezolucija koja će osuditi taj genocid I zatražiti pravdu za njegove počinioce”.

Govoreci na komemoraciji, Tačije zahvalio američkom kongresu I kongresmenu Eliotu Engelu koji je doprineo da se sazna za, kako tvrdi, “genocid koji je počinila Srbija”.

Prema njegovim rečima, nekažnjavanje tog navodnog zločina je izbor pravosuđa, ali, kako je rekao, I ”neđunarodna amnestija”.

Prištinske institucije će učiniti sve što je moguće, ali da je, prema njegovim rečima, sve sa “Srbijom treba da se radi u bliskom partnerstvu sa SAD”.