MERDARE - U znak protesta zbog navodne zabrane njihovom članu da u četvrtak pređe u centralnu Srbiju, članovi Srpske liberalne stranke, predvođeni liderom Slobodanom Petrovićem i ministarkom u prištinskoj vladi Dijanom Živić prešli su administrativni prelaz Merdare, sa strane kosovske ali i srpske policije pa se vratili nazad.

Manifestacija izvedena je, uz prisustvo Kfora i kosovske policije ali i novinara koji su pratili ovaj nesvakidašnji protest zbog, kako su naveli, predstavnci i SLS ispitivanja njihovih članova os strane srpske policije na administratvnim prelazima.

PROČITAJTE JOŠ - Komandant Kfora: Na KiM zabrinjava samo neodgovorna retorika


Inače, posle ovog protesta, premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj najavio je mogućnost zadržavanja i policijskog ispitivanja zvaničnika vlade Srbije koji dolaze na Kosovo.

Haradinaj je u izjavi prištnskim elektronskim medijima rekao da se radi o recipročnim merama na zaustavljanje i ispitivanje zvaničnika kosovske vlade srpske nacionalnosti od strane srpskih organa bezbednosti na administrativnim prelazima.

- Ne prejudiciram koje će mere da budu, ali mi nećemo moći da prećutimo činjenicu da se zvaničnici naše vlade, u ovom slučaju kosovski Srbi, loše tretiraju na granici od organa Srbije. I mi ćemo koristiti istu praksu i zaustavićemo ih, da ih držimo satima, da pošaljemo obaveštajnu službu, policiju. Ako žele takve međusudske odnose... " - rekao je Haradinaj na konferenciji za medije u Prištini nakon sednice vlade.