SRBIMA sa Kosova i Metohije oduzeto je pravo da se slobodno kreću, da se vrate u dvorišta gde su rasli, obiđu grobove predaka ili samo mesta gde su spomenici nekad bili... A, ovih dana Priština je pokušala da Srbima oduzme još jedno: da biraju koga žele i da budu birani na izborima.

Držeći se liste ucena, skrojene specijalno za ovu priliku, članovi CIK iz "Samoopredeljenja" danima su odbijali da potvrde kandidature predstavnicima Srpske liste Goranu Rakiću, Vučini Jankoviću, Zoranu Todiću i Srđanu Vuloviću. Prvoj trojici stavili su na teret to što su, posle uvođenja taksa, podneli ostavke na mesta gradonačelnika Severne Mitrovice, Leposavića i Zvečana, kao i "pretnju" da će isto uraditi čim budu izabrani.

Pročitajte još - Usvojena žalba, kandidati Srpske liste idu na izbore

Eksponenti Aljbina Kurtija u CIK nisu propustili da pomenu i da su, podnoseći ostavke, gradonačelnici napisali Kosovo i Metohija, a ne samo Kosovo. A kao posebno sporno istakli su "podršku politici predsednika Vučića". I držali su se te priče. Zato je ceo slučaj dospeo do Panela za žalbe, koji je presudio da predstavnici Srpske liste, ipak, mogu na izbore.

Na ovaj pokušaj u CIK, međutim, ne treba gledati kao na izolovanu epizodu koju su kreirali podli pojedinci. Već duže traje udruženi pokušaj da skrajnu predstavnici Srpske liste, koji su na poslednjim izborima odneli ubedljive pobede u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na severu južne pokrajine. U nekima su dobili glasove i blizu 90 odsto Srba.

Jasno je da Prištini ne odgovaraju Srbi koji iza sebe imaju ogromnu većinu sunarodnika. I zato su hteli da skroje glasački listić po svojoj meri. Ovaj put su "popustili", ali ostaje da lebdi pitanje - šta sad smeraju?