PREDSTOJEĆA višednevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu, i susreti koje će imati sa liderima Kine i Rusije, dodatno će ojačati podršku naših moćnih saveznika u odbrani nacionalnih interesa u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i osigurati paket kineskih infrastrukturnih investicija vrednih više od milijardu evra.

Vučić danas započinje učešće na Drugom forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put", gde će narednih dana, osim odvojenih sastanaka sa Si Đinpingom i Vladimirom Putinom, imati i niz bilateralnih razgovora s najvišim svetskim zvaničnicima, učesnicima tog skupa.

Susreti su prilika da se još jednom učvrste pozicije Srbije u vezi sa Kosovom, i to u okolnostima pojačanih pritisaka sa Zapada i uoči sastanaka koje će naredne nedelje Vučić imati sa evropskim liderima u Berlinu. Naročito u susret zahtevu koji EU, predvođena Nemačkom, planira da postavi na sto - da se do kraja oktobra potpiše pravno obavezujući sporazum između dve strane.

Odnosi Srbije i Kine nikada nisu bili bolji, a našoj zemlji i predsedniku biće ukazana i posebna čast, jer će Vučić biti među tri lidera koji će se obratiti učesnicima foruma prilikom završnog izlaganja. Trebalo bi da bude potpisano više od 10 sporazuma, od izgradnje beogradskog metroa do izgradnje auto-puteva i industrijskog parka, a forum je šansa i da se razgovara o novim projektima.

Pročitajte još - Čen Bo: Poseta Vučića Kini dodatni impuls za saradnju

Planirano je i da se Vučić sretne sa predsednicima Švajcarske i Belorusije, Ulijem Maurerom i Aleksandrom Lukašenkom, a zatim i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U srpskoj delegaciji, koju Vučić predvodi, nalaze se ministri trgovine, građevinarstva, finansija i energetike, Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Siniša Mali i Aleksandar Antić, kao i ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Ministar Mali je poručio da odnose Srbije i Kine odlikuju čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo. On je podsetio da je Vučić bio i na prvom samitu 2017. godine i dodao da će ovo biti prilika za šesti sastanak predsednika Srbije sa kineskim predsednikom, kao i za 16. susret Vučića i Putina:

- To je velika čast za našu zemlju, ali i velika prilika da potvrdimo to prijateljstvo i da nađemo načina, pogotovo u ekonomskom smislu, da se ta saradnja unapredi.

Ministarka Mihajlović će sa Ministarstvom trgovine Kine potpisati dokument o osnivanju grupe za investicije, kojoj će predsedavati, a koja će se baviti svim zajedničkim projektima dveju zemalja.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da su samit u Pekingu i susreti Vučića sa Sijem i Putinom prilika da se potvrdi podrška Kine i Rusije, od kojih zavisi rasplet u vezi sa KiM i bez čijeg stava se ne može doći do rešenja:

- To nam daje više argumenata i političke snage u odbrani strateških interesa pred samit u Berlinu.


I NIKOLIĆ NA FORUMU

VIŠE od 20 srpskih kompanija zainteresovanih za investiranje u Srbiji u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede učestvovalo je u utorak na poslovnom forumu u Pekingu, a uoči samita "Pojas i put". Forum o investicionim projektima u Srbiji otvorio je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, koji je istakao da je saradnja sa Kinom strateška i da je Srbija iskren prijatelj i partner Kine. On je rekao i da bi kineski predsednik Si Đinping krajem godine trebalo da poseti našu zemlju.