Predstavnici Srpske liste pozvali su danas građane da u što većem broju izađu na predstojeće izbore za prve ljude opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije, ocenivši da jedinstvo Srba na KiM izaziva nervozu u Prištini.

U ime Srpske liste za glasove će se na izborima do kojih je ostalo manje od mesec dana, boriti Goran Rakić za gradonačelnika u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a za predsednike opština Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.


PROČITAJTE JOŠ: KANDIDATURE ZA IZBORE: Prijavila se tri politička subjekta na severu Kosmeta

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da se na ovim izborima ne osvaja vlast, već se štiti srpski narod.

"Kada se govori o političkoj aktivnosti ozbiljnih ljudi, mi ne govorimo o kampanji, već o postignutim rezultatima. Na ovim izborima se ne osvaja vlast već se štiti srpski narod", rekao je Simić.

Kandidat za gradonacelnika Leposavića Zoran Todić istakao je da Srpska lista širom Kosova radi za dobrobit srpskog naroda.

"Nema mesta da se naši građani uspavaju, već treba što masovnije da izađu i glasaju i da pokažu koliko im je stalo do države Srbije", naglašava Todić.

On je ocenio da građani moraju pokazati da Priština ne može upravljati sredinama u kojima žive Srbi.

"Jedinstvo kod Srba u Prištini izaziva nervozu, nemaju odgovor na to srpsko jedinstvo jer su navikli da smo mi rascepkani. Niko ne može da bira ko će da predstavlja Srbe na KiM", rekao je Todić.

On je istakao da je pitanje da nema podrške zvaničnog Beograda da li bi Srbi opstali na KiM.

"Sadašnja vlast je učinila više za poslednjih pet godina nego sve vlade od 2000. godine. Vlada je opredelila znatna sredstva kako bi srpski narod opstao na ovim prostorima", dodao je Todić.

Predsednik Aleksandar Vučić će se narednih dana sastati najpre sa predsednicima Kine i Rusije, a potom i sa evropskim liderima u Berlinu. Posle tih sastanaka, podsetio je Todić, saopštiće i predloge Srbima sa Kosova i Metohije.

Igor Simić ne očekuje gotovo ništa od berlinskog sastanka.

"Ako do sada niko nije mogao da natera Prištinu da povuče nezakonite mere, odnosno takse na srpsku robu, ne očekujem ništa osim novih pritisaka da Beograd ponovo popusti, ali to prelazi prag ne samo tolerancije već i dostojanstva", smatra potpredsednik Srpske liste.

Simić je dodao da Srbima na KiM znači podrška Rusije i Kine jer oni ne štite interese Srba na KiM, već pre svega međunarodno pravo.

Kada je reč o prištinskim liderima, Srbi sa KiM sumnjaju da su oni spremni za bilo kakav kompromis.

"Kada imate četiri političke partije koje imaju po 10-20 procenata podrške, onda se ne zna ni ko pije ni ko plaća i nemate pouzdanog sagovornika. Kada imate tako neodgovorne pojedince koji nisu spremni da povuku taksu, a kamoli da poštuju bilo kakav sporazum", rekao je za RTS potpredesdnik Srpske liste Igor Simić.