MEĐU učesnicima tribine, održane u sredu u Aeroklubu u Beogradu, u organizaciji CIRSD, bio je i Šaukat Aziz, kontroverzni bivši premijer Pakistana. Aziz, koji je član savetodavnog odbora CIRSD (tink-tenka čiji je osnivač Vuk Jeremić) pominjan je u aferi "rajski papiri", ali i kao osumnjičeni za umešanost u ubistvo vođe pobunjenika u pakistanskoj provinciji Baludžistan.

Aziz, za koga se smatra da je izveo uspešne ekonomske reforme u Pakistanu, bio je desna ruka predsednika Perveza Mušarafa koji je na vlast došao u državnom udaru izvedenom 1999. godine. Za Azizom je 2013. godine bila raspisana poternica zbog sumnje da je bio umešan ubistvo Akbara Bugtija, vođe boraca za veću autonomiju Baludžistana.

Bugti je ubijen u akciji pakistanske vojske u pećini u kojoj se krio, a istražni organi su kasnije kao odgovorne naveli nekoliko visokih funkcionera Pakistana, uključujući i Aziza. On je odbio da se pojavi pred lokalnim sudom, ali je u pismu koje je iz Dubaija poslao vlastima u Baludžistanu naveo da nije imao ništa sa tom akcijom i da je o njoj saznao na televiziji.

Pročitajte još - ANTIDOT: Jeremić se gotovo godinu skriva iza partije

To, međutim, nije jedina kontroverza koja se vezuje uz njegovo ime. Pre dve godine Aziz je u čuvenoj aferi "rajski papiri" povezan sa ofšor firmom "Antarktik trast" koju je lično osnovao, a nije je prijavio ni kao ministar finansija, niti kao premijer. Pravna kompanija Appleby, koja se bavi pružanjem pravnih usluga u ofšor zonama, u "procurelom" pismo ukazala je na sumnje u vezi sa Azizom zbog naloga za hapšenje izdatih u vezi sa ubistvom Bugtija.

Prošlog meseca pakistanski sud izdao je još jednu poternicu za Azizom, zbog zloupotrebe položaja i nanošenja štete državnom budžetu.

HO I GADIO

AZIZ nije prvi saradnik Jeremićevog CIRSD, čije je delovanje dovedeno u vezu sa kriminalom. Nedavno je u Americi za korupciju osuđen bivši honkonški ministar Patrik Ho, koji je stajao iza fondacije CEFC, koja je finansirala CIRSD. Član savetodavnog odbora CIRSD je i šeik Tidijan Gadio, koji je u procesu protiv Hoa bio najpre optužen kao saučesnik, a zatim dobio status svedoka.