RUSOFOBIJA je najsnažniji motiv za ulaženje pod NATO kišobran svih istočnoevropskih i nekih balkanskih država. Srbima ne preti nikakva opasnost od Rusije, već suprotno, ona je nam je najvažniji saveznik na međunarodnom planu i zato ne postoji razumna logika koja može voditi Srbe da se opredele protiv svog glavnog saveznika.

Ovo je jedna od teza koju je profesor Darko Tanasković sa Instituta za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost izneo na tribini "Zašto Srpska neće u NATO" održanoj u četvrtak u Beogradu.

- Naši argumenti protiv NATO su objektivno jači od onih za. Bezbedonosna idila unutar Atlantskog saveza u regionalnim koordinatama za Srbe bi bila uspostavljena samo ako bi se trajno odrekli svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa. Da li se Grčka definitivno prestala osećati ugroženom od Turske, pošto su obe članice istog vojnog saveza? - upitao je Tanasković.

Pročitajte još - Dodik: Nećemo dati saglasnost za NATO

Profesor Nenad Kecmanović ukazao je da je narod u Srpskoj plebiscitarno protiv NATO i da bi se eventualnim ulaskom Srpske u taj savez preko BiH, otvorila mogućnost da se Srbi nađu sa dve strane fronta:

- NATO odavno nije odbrambeni već ofanzivni vojni savez koji operiše po celom svetu, a srpski vojnici bi ginuli u intervencijama u zemljama koje ne ugrožavaju RS. Njegov primarni interes ovde nije vojni, već finansijski, kroz kreditiranje kupovine oružja zapadnih zemalja.

Šef predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović ukazao je da je jedan od uslova ulaska BiH u NATO prenos vojne imovine Republike Srpske na BiH, a onda na tu alijansu, koja bi na njoj mogla da radi šta god poželi.

Predrag Ćeranić, profesor Fakulteta bezbedonosnih nauka u Banjaluci pojasnio je da to znači da će od Srpske da se stvori jedna leopardova koža išarana imovinom BiH:

- NATO je postao organizacija koja otima svetske resurse za velike korporacije, a čija je ideologija globalizam.