VIŠE vremena za postavljanje pitanja članovima Vlade, ukidanje kažnjavanja poslanika, sprečavanje opstrukcije rada parlamenta gomilanjem predloga zakona i podnošenjem besmislenih amandmana - sve ovo su teme i predlozi o kojima će se raspravljati ako poslanici odluče da pokrenu proceduru izmene Poslovnika o radu, kao što je to najavila predsednica Skupštine Maja Gojković.

Gojkovićeva je posle kolegijuma Skupštine, koji je deo opozicije bojkotovao, rekla da je zaključak sastanka bio da su "nužne izmene i dopune Poslovnika kako bi omogućili bolji rad parlamenta".

Poslanica SRS Vjerica Radeta, koja je predstavljala radikale na kolegijumu, kaže da se oni zalažu za usvajanje potpuno novog poslovnika i da bi to trebalo da bude praksa svakog saziva. Važećem zameraju da je nedemokratski, restriktivan i da ne omogućava poslanicima da obavljaju svoj posao.

- Poslanicima se ograničava vreme i ne omogućava im se da kontrolišu Vladu. Pitanja članovima Vlade poslednjeg četvrtka u mesecu su obična farsa, jer niko iz opozicije ne stiže na red da ih postavi. Protivimo se i novčanom kažnjavanju poslanika jer se ne sme ograničavati njihova sloboda govora. Mora im se dozvoliti da govore ono što smatraju da bi trebalo, a za to mogu da ih kazne samo birači na izborima.

Pročitajte još - Miličković: Božović i dalje iznosi neistine i time narušava ugled policije

Eventualna rasprava o novom pravilniku, kako stvari stoje, proteći će bez poslanika koji učestvuju u bojkotu parlamenta i u protestima protiv vlasti. Poslanik DS Balša Božović, međutim, smatra da je namera predsednice Skupštine neiskrena jer ona, kako kaže, godinama zloupotrebljava Poslovnik i maltretira opozicione poslanike.

- Postojeći Poslovnik je sasvim dobar, ali je problem u tome što se on ne poštuje. Gojkovićeva ne razume šta znači debata sa opozicijom. Od devedesetih godina do danas nije se dešavalo da su opozicioni poslanici toliko kažnjavani i izabacivani kao u aktuelnom sazivu - kaže Božović.

POLICIJA U SKUPŠTINI UZ SAGLASNOST

GENERALNI sekretar Skupštine Srđan Smiljanić demantovao je u sredu navode poslanika DS Balše Božovića da nije dao saglasnost da pripadnici MUP uđu u zgradu parlament 13. aprila u Beogradu:

- Sramotno je što moram opet da ponovim da sam dao saglasnost u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini.

DS je, inače, podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog ulaska policije u parlament u subotu tokom mitinga dela opozicije.