BOGORODIČINU crkvu u Parizu, jedan od najpoznatijih simbola hrišćanstva i kulturno dobro čitavog čovečanstva, pre dva dana vatra je gotovo progutala. Požar je bio jači i od volje i od napora pariskih vatrogasaca, i od ujedinjenje želje građana sveta da jezivi plamen što pre obuzdaju.

U toj strepnji za Notr Dam, odnekuda iz tame pakla, jezikom što prži više od ognja, neki "veliki" Srbi izgovoriše strašne i sramotne reči. Rekoše da im nije žao svetinje kraj Sene! Kazaše i da je Francuze stigla Božja kazna zbog zastave takozvanog Kosova prošle godine baš u Notr Damu, zbog bombardovanja Srbije 1999. godine, zbog albanskom rukom zapaljenih vatri koja su gutale srpske svetinje. Ne shvataju nesrećnici da su ih upravo ove reči svrstale rame uz rame sa onima koji decenijama skrnave i pale srpsku-svetsku baštinu na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još - "Čudo" u Notr Damu - oštećen samo oltar, orgulje sačuvane

Zaboravili su ti vrli Srbi da su zvona Bogorodičine crkve zvonila juna 1389. godine u čast srpskih vitezova koji su na Kosovu polju branili hrišćanstvo. U naletu neartikulisanih reči i podsećanja na kojekakva proročanstva, ne setiše se ni Arnoa Gujona i njegove pomoći Srbima. A i kako bi kad, očigledno, ne znaju da nije srpski likovati, da nije ljudski radovati se tuđoj nesreći, niti je hrišćanski uživati u nestajanju bogomolja drugih vera.

Goreli su i Devič i Pećka patrijaršija i obnovljeni su. Goreo je Hilandar i Notr Dam i obnoviće se. Vaskrsava ih milosrđe civilizovanog čoveka, jer su najvrednije kulturno blago sveta, naše zajedničko nasleđe, tekovina civilizacije. Zato ostaju za večnost.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Bogorodičina crkva biti obnovljena i počinje velika nacionalna kampanja za prikupljanje novca. Pomoć za obnovu crkve ponudila je i Srbija. Tako valja i tako treba!