ISPRED Narodne skupštine u Beogradu danas je održan protest Saveza za Srbiju “1 od 5 miliona”.

Prema procenama MUP na skupu je prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika.

Situacija ispred Starog dvora, u kojem su odbornici SNS, je bila mirna.

Protest je protekao bez incidenata.


PROČITAJTE I: STEFANOVIĆ OPOZICIJI: Niste ništa ponudili građanima; Videćete 19. aprila kako izgleda 100.000 ljudi

Martinović: Poslanici čuvaju Narodnu skupštinu

SNS: Očekivane laži lidera SzS, poziv građanima na uzdržanost

15:15 - PROTEST POČEO U 15.30

Foto Z. Jovanović
Ispred Narodne skupštine u Beogradu u 15.30 započeo je protest Saveza za promene “1 od 5 miliona”. Prema prvim procenama MUP na skupu je prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, a tačan broj Ministarstvo unutrašnjih poslova će saopštiti u narednim satima. Situacija ispred Starog dvora, u kojem su odbornici SNS, je mirna.

Ispred skupštine Srbije, gde se još okupljaju pristalice opozicije, su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković. Na video bimu postavljenom na bini bili su pušteni delovi izjava Olivera Ivanovića.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija. Na centralnim beogradskim ulicama nema policije.

15:36 - MOBILNI TOALETI POMERENI 10 METARA

Foto: Z. Jovanović


Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda saopštio je da su mobilne toalete, koji su bili postavljeni u Pionirskom parku, dežurni komunalni inspektori pomerili sa kolskog prilaza, a što je, kako se navodi, učinjeno nakon telefonskih prijava građana.

Prema rečima sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, mobilni toaleti su pomereni svega desetak metara.

"Iako su postavljeni bez prethodne saglasnosti i to na protivpožarnom putu, čime je ugrožena bezbednost građana, toaleti su pomereni svega desetak metara u odnosu na prvobitnu lokaciju", navela je Božović.

15:51 - POLICIJA U SKUPŠTINI SA POSLANICIMA


Foto: Z. Jovanović


U Skupštini Srbije, u kojoj su poslanici vladajuće koalicije, kako su najavili, ostali od kako bi je odbranili od onih koji nasiljem pokušavaju da preuzmu vlast, danas su se, pre početk a protesta ispred tog zdanja, "pridružili" i poslanici opozicije, a ima i novinara.

U parlamentu ima dosta pripadnika policije, čije prisustvo je odobrio generalni sekretar skupštine, kako bi se osigurao mir i bezbednost svih u zgradi.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio je da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, "imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada".

Kako se navodi u njegovom saopštenju, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz saglasnost generalnog sekretara.

Poslanici DS Aleksandra Jerkov i Balša Božović obratili su se novinarima oko 13.30, a nedugo zatim pres konferenciju održao je i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

16:27 - U STAROM DVORU MIRNO, VESIĆ SA ODBORNICIMA

Preko puta Skupštine Srbije, ispred koje je u toku miting Saveza za Srbiju, ispred Starog dvora, u kojem je gradsko rukovodstvo, za sada je mirno. U Starom dvoru su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćinici gradonačelnika i gradski sekretari, a odbornici vladajuće koalicije su u Skupštini grada, na Trgu Nikole Pašića.

Vesić je u izjavi novinarima u Starom dvoru rekao da se vlast gubi i dobija na izborima i predstavnicima SzS poručio da, ako žele da dođu na vlast, moraju građanima da ponude nešto drugo osim nasilja i mržnje.

"Nećemo dopustiti da, po scenariju koji je unapred napisan, preuzimaju institucije, otimaju vlast i zato smo ovde i bićemo sve dotle dok postoji opasnost da fašisti preuzmu vlast u Srbiji", rekao je Vesić.

17:08 - PRVI GOVORNIK ČEDOMIR ČUPIĆ

Prvi govornik je bio profesor Čedomir Čupić, koji je rekao da Srbiju treba "osloboditi", a da otpor nema cenu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je u kampanji „Budućnost Srbije", a Srbija, kaže Čupić, sa njim Srbija nema budućnost, niti budućnost zemlje sme da zavisi od jednog čoveka.

Foto D. MilovanovićBivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević pozvao je Vučića da podnese ostavku jer krši Ustav i zato što, kako je rekao, učestvuje u vršenju sve tri vlasti: zakonodavne, izvršne i sudske, da donosi i ukida zakone, najavljuje promenu državne granice, saopštava ko jeste a ko nije učinilac krivičnih dela i drugo.

Crkva će uvek biti uz one koji traže istinu i pravdu, poručuje sveštenik Nenad Ilić, čije pismo je pročitala njegova supruga Anastasija Ilić, majka jutjubera Bake praseta.

„Crkva se ne bavi i ne treba da se bavi stranačkom politikom, ali kada nepravda i laž postanu očigledni, crkva ima obavezu da stane u zastitu vernog naroda", naglasio je on.

Foto: Z. JovanovićKazao je da se obraća prisutnima kao "sveštenik koji je u dijaspori", koja, kako kaže, sve više raste.

Malinar iz ivanjičkog kraja Milan Jakovljević kaže da govori u ime nezadovoljnih srpskih poljoprivrednih proizvođača, koji navodi da su sela u Srbiji u izumiranju, a da ih, kako kaže, Vučić priprema da ih prepusti migrantima, kao svojim budućim biračima.

"Ostala su još 1.204 srpska sela, planirate li da se i ona isprazne i napune vašim glasačima?"

"Zašto se tera srpska omladina u tuđinu? Umesto da od poljoprivrede žive seljaci, od nje su se obogatili vaši bližnji. Ne postoji trenutak kada srpski seljaci nisu slagani", rekao je on.

Novinar Srđan Škoro je pozvao, kako je rekao, časne oficire i policajce da se priključe narodu, profesore da prekinu nastavu i počnu da predaju na ulicama, glumce i režisere da dođu na trgove, novinare, SANU, crkvu da pomogde da "vaskrsne Srbija".

Rekao je i da je će 13. april jednog dana biti dan republike i dan slobodne Srbije.

17:33 - ŠETNjA OD SKUPŠTINE DO VLADE SRBIJE

Foto D. Milovanović


Učesnici protesta "1 od 5 miliona" krenuli su u protestnu šetnju od Narodne skupštine, ulicom Kneza Miloša, do Vlade Srbije.

Na čelu kolone su lideri SzS Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Boborko Stefanovih, Janko Veselinović, Zoran Živković.

Okupljeni će proći kraj zgrade Vlade Srbije, odakle će se preko trga Slavija vratiti do Narodne skupštine.

Tu će se, kako je najavljeno, obratiti neko od lidera SzS i potpisnika dokumenta "sporazum sa narodom".

18:04 - ZAHTEVI: IZBORNI USLOVI, NOVI SASTAV REM I RUKOVODSTVA RTS

Foto D. Milovanović


Na protestu "Jedan od pet miliona" opozicija je zatražila formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a, kako je saopšteno, na ravnopravnim osnovama, na predlog odborničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijama informativnog programa RTS i RTV, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličenosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Foto D. MilovanovićOrganizatori protesta su, kako je rečeno, spremni za razgovor i dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih tih zahteva, koji su pročitani na protestnom skupu ispred Narodne Skupštine.

"U narednim danima ujedinjena opozicija će izabrati svoje prestavnike za sve tri radne grupe. U delegacijama opozicije za pokretanje dijaloga za ove tri teme biće predstavnici ne samo opozicionih političkih stranaka, pokreta, udruženja građana već i predstavnici strukovnih udruženja", poručeno je na protestu.
18:34 - OKO 40 0DBORNIKA U SKUPŠTINI GRADA

U zgradi Skupštine grada Beograda na Trgu Nikole Pašića danas popodne nalazi se oko 40 odbornika vladajuće koalicije koji, kako su rekli, od juče čuvaju tu instituciju od nasilja "huligana i fašista".

Tu će, prema rečima šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandra Mirkovića, ostati dokle god postoji opasnost da, kako je rekao, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović ponove neko nasilje na ulicama grada ili pokušaju upad u gradsku skupštinu.

"Mi na ovaj način čuvamo poverenje i mandat koji su nam građani dali na izborima", rekao je Mirković novinarima.

18:52 - ZAVRŠENA PROTESTNA ŠETNjA

Posle protestne šetnje koja je krenula Ulicom kneza Miloša, pa pored zgrade Vlade Srbije ka Slaviji, Beogradskom i Bulevarom kralja Aleksandra, okupljeni su stigli nazad do Doma Narodne skupštine.

19:19 - DNEVNIK, PA OBRAĆANjE LIDERA SzS

Učesnici protesta "1 od 5 milona" posle šetnje vratili su se pred zgradu Narodne skupštine, gde je improvizovan Dnevnik, a zatim su počeli da im se obraćaju lideri opozicije.

Prva se okupljenima obratila poslanica Ljupka Mihajlovska, potom lider Dveri Boško Obradović, a zatim Vuk Jeremnić.

Scenario posle najavljenih govora nije poznat.

Foto: D. Milovanović

19:58 - ZAVRŠEN PROTEST

Protest opozicije oko Saveza za Srbiju zvanično je završen večeras u Beogradu nešto pre 20.00 časova, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zaheteve koje su danas popodne izneli na protestu.

Kako su rekli, predstavnici SzS, udruženja građana i strukovnih udruženja spremni su da razgovaraju sa "nadležnim organima", ali ne sa predsednikom Srbije i predsednicom Skupštine Srbije.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote.

U završnom delu skupa "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" govorili su predsednici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju.