OSNIVANjEM sopstvene partije, Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas pokušava da amortizuje uticaj i snagu tri najjače članice Saveza za Srbiju - DS, Dveri i Narodne stranke, i u budućnosti se nametne kao glavni lider ovog opozicionog bloka.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače planove bivšeg gradonačelnika Beograda, koji je najavio da će 19. aprila promovisati svoju političku organizaciju. Đilas će zapravo preuzeti Zelenu ekološku partiju, koja će promeniti naziv u SSP, i izabrati novo rukovodstvo. Među potpredsednicima nove stranke biće dosadašnji predsedik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović, lider Levice Srbije Borko Stefanović i Marinika Tepić, a spekuliše se da bi u SSP mogao da se "utopi" i Janko Veselinović sa svojim Pokretom za preokret.

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Laž je da će policija blokirati puteve

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da Đilas osnivanjem partije, za početak, pokušava da postane ravnopravan sa Obradovićem i Jeremićem, koji već imaju stranke:

- Sumnjam da Đilas svojom strankom može da zahvati veći broj apstinenata, već je realnije da će privući birače drugih stranaka koje su u Savezu. Na duži rok verovatno će pokušati da se nametne kao ključni lider SzS, mada je pitanje dugotrajnosti te ad hok koalicije, koja bi mogla da se oklizne o proteste, s obzirom na to da nema jasnog plana u kom pravcu će se oni razvijati.


KLAUZULA O PRELETAČIMA

PREMA nekim informacijama, u dokumentima nove Đilasove stranke biće ugrađena i klauzula da u svoje redove neće primati preletače iz drugih partija SzS. Na ovaj način, Đilas, bar za početak, želi da "umiri" Obradovića, Jeremića i ostale u Savezu, koji nisu sa oduševljenjem prihvatili vest o formiranju SSP.