PODRŠKU za politiku koju vodi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću pružiće i 25 momaka iz Kosovske Mitrovice i Leposavića koji su u petak, pešice, tačno u 10 sati krenuli iz Jarinja za Beograd.

Put od blizu 300 kilometara preći će u narednih sedam dana kada će, kako je planirano, stići na veliki skup „Za budućnost Srbije“ koji je zakazan za 19. april.

Grupa Srba, okićena srpskim zastavima i transparentom na kojem piše „Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića“ odlučili su se na ovaj korak, kako kažu, kao podrška državnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić.


PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Međunarodna zajednica da prestane sa pritiskom na našu zemlju; Dolaze dve investicije od po 50 miliona u Novi Sad (FOTO / VIDEO)

- Krenuli smo sa ove svete zemlje kako bismo podržali i predsednika Aleksandra Vučića i politiku jačanja Srbije, jer samo jaka Srbija može zaštiti prava našeg naroda i osigurati njegov opstanak na KiM. Oni koji rade protiv stabilne i snažne Srbije rade protiv interesa Srba na KiM, i mi nemamo nameru da ćutimo jer potencijalne žrtve neodgovorne igre dela srpske opozicije mogu biti naše porodice – izjavio je pre samog polaska Nenad Georgije iz Leposavića.

On je istakao da je veoma važno da ljudi u centralnoj Srbiji znaju da su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi nezapamćenim pritiscima, obespravljivanju i nasilju.

- Nama se radi o glavi dok tamo neki Đilas, Jeremić i Obradović pokušavaju da zadovolje svoje lične i sebične ambicije i usput upropaste i Srbiju i nas – rekao je Georgijev.

Na veoma težak i dug put do Beograda Nenad Vukadinović iz Leposavića se odlučio jer, kako kaže, „ne može da sedi i gleda kako se u centralnoj Srbiji dešava teror manjine nad većinom.

- Mi nemamo nikakve sumnje da su oni koji nastoje da oslabe Srbiju taj nalog dobili da bi se pitanje KiM rešilo na za nas nepovoljan način. Živimo u vremenu kada se dalekosežno odlučuje o budućnosti srpstva na KiM i pozivamo ljude dobre volje, koji vole Srbiju i naše zajedničko izvorište da nas podrže usput, da nas pozdrave i ohrabre, jer ono što mi danas čuvamo, čuvamo za ceo srpski narod – rekao je Vukadinović.

Srećan put hodočasnicima poželeli su i predsednici Privremenih organa opštine Leposavić i Kosovska Mitrovica Zoran Todić i Aleksandar Spirić.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Srbije: Skup 19. aprila najveći u poslednjih 50 godina

- Naši sugrađani žele ovim poduhvatom da pokažu koliko su spremni da podrže politiku Aleksandra Vučića. Ovo je jedan lep gest iako ih čeka težak i dalek put. Njihova je želja da ovde ostanu, da žive sa svojim porodicama i zato žele da pokažu koliko im je stalo do jake i stabilne Srbije koja jedino kao takva garantuje nama opstanak na ovim prostorima – rekao je Todić.


Prvi čovek Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić smatra da su „Srbi sa Kosova i Metohije svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze“.

- Zato smo danas došli da ispratimo tu energiju koja želi trajnu i neraskidivu vezu sa državom Srbijom – rekao je Spirić.

Grupa od 25 momaka bez većih problema prošla je kontrolu sa kosovske strane administrativne linije u Jarinju gde im je zatraženo da spuste srpske zastave i transparente, dok im je samo par metara dalje, gde se nalaze pripadnici MUP Srbije, to bilo dozvoljeno.