NOVI SAD - Ne postoji nijedan izborni sistem na svetu koji može dovesti do toga da opozicija kakva je sada u Srbiji preuzme vlast, jer nema ključno, podršku naroda, rekao je ministar Ivica Dačić u Novom Sadu i poručio da se nasiljem i agresivnošću ne može ništa postići i da Srpska opozicija, istakao je, sve ima, sem ideja i podrške naroda:

"Imamo jednu grupaciju, ne bih ih ni nazvao političarima, nedostaju im političke ideje...Koje su ideje oko kojih se okupljaju, koji je to politički moto, osim nasilja i želje da se nasiljem dođe do vlasti, osim osim upada na javani servis, pokušaj upada u gradsku supštinu, rušenja gradilišta, krađe saobraćajnih znakova?", upitao je Dačić.

On je rekao da nedostatak političke ideje i podrške dovodi do toga da budu još agresivniji i nasilniji.

"Ne znam šta je zajednička politika, jedni govore treba priznati Kosovo, drugi ne treba nikad, treba odmah zaratiti, treći kažu Vojvodina treba da bude republika, četvrta Srbi su odgovorni za sve zločine, Republika Srpska je genocidna tvorevina, peti su fašisti...Kakav je to nedostatak političke ideje i podrške koji dovodi do toga da što ih manje ima i sto manje imaju ideja sve su agresivniji i nasilniji jer to im je jedini argument", rekao je Dačić.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis


On je naveo da "od toga nema ništa" i da ne postoji nijedan izborni sistem na svetu koji njih takve može da dovede na vlast. "Fali im glavno, a to je podrška naroda", rekao je. Sve to što rade kaže, ne može biti u korist Srbije.

"Nigde još nisam video takvu mržnju prema Srbiji, oni ne mrze Vučića, oni mrze Srbiju. Ja volim Srbiju i zato sam uz Vučića i za budućnost Srbije" rekao je Dačić.

On je naveo i da su prethodne vlasti omogućile da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova. "Za vreme njihove vlasti, 84 zemlje su priznale nezavisnost Kosova, a ovo je prva vlast za vreme koje je 13 zemalja povuklo prizanje, a svega sedam priznalo Kosovo. Nismo ni time sasvim zadovoljni i radićemo i dalje na tome", rekao je Dačić.

On je istakao da je vlast u Srbiji pod velikim pritiskom da prizna nezavisno Kosovo i da se odrekne prijatelja, ali da vladajuća koalicija stranaka okupljenih oko SNS Aleksandra Vučića nikada to neće učiniti. "Odgovor Vučića i moj odgovor je - mi to nikada nećemo učiiti", poručio je Dačić.

On se velikom broju prisutnih na novosadskom Trgu slobode obratio sa "drugarice i drugovi", što je dočekano aplauzom. Obraćanje je počeo opaskom da se takav pozdrav od njega očekuje. "Jer kažu da kada smo bili drugarice i drugovi, živeli smo ko gospoda", rekao je Dačić.

Naveo je i da je on danas na skupu u Novom Sadu ne da govori o svim uspesima koji su postignuti u ekonomskoj sveri, mada, kazao je, može i o tome da kaže nešto s obzirom na to da je bio premijer kada je formirana koalicija SNS i SPS. Tada smo se, podsetio je, suočili sa jednim ogromnim problemom, problemom budžetskog deficita, nezaposlenososoću, nedostatkom para za osnvne državne potrebe, sa visokom stopom zaduženja, jednom rečju pred bankrotom.

"U tom smislu Vučićeva odluka da se preduzmu veoam neopularne I oštre mere doprinele su stabilnim javnim finansijama, otvaranju novih fabrika, radnih mesta I privrednog rasta, što je garancija za budućnost", poručio je lider SPS.

Nije to bilo lako, poručio je Dačić, jer svaka partija koja je bila na vlasti gledala je partijske itnerese i nikada nije želela da smanjuje plate i penzije plašiće se izbornih rezultata.

To je, istakao je, bilo tri koraka napred za budućnost. " Zato danas možemo da govorimo o smelijim koracima. Kao država i kao narod preživljvamo veoma teške godine, pritske na našu zajednicu I rukovodstvo, pre sega Vučića, da se odreknemo našeg držvnog interesa, pritisaka da priznamo nezavisno Kosovo, pritisaka da uvodimo sankcije prema nama prijateljskim zemljama i da radimo nešto što bi bilo na našu štetu", rekao je Dačić.