VOJSKA Srbije neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom - saopšteno je u utorak posle zajedničke sednice kolegijuma Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U saopštenju kolegijuma se navodi da "Vojska Srbije poručuje svima, u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Republici Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka", kao i da je vojska "opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sačuva mir i stabilnost".


PROČITAJTE JOŠ: Vojska neće dozvoliti pokušaje državnog udara

Kolegijum vojnog vrha održan je pred politička okupljanja koja je vlast zakazala za 11. i 19. aprila u Novom Sadu i Beogradu, a opozicioni Savez za Srbiju za 13. april u glavnom gradu.

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je u utorak da će skup 19. aprila biti "najveći u istoriji Srbije" i da se ne plaši opozicije:

- Neki maštaju da imaju mnogo više snage nego što imaju. Ali vrlo brzo će na izborima biti vraćeni u realnost. Pristojnu Srbiju, koja želi fabrike i da radi, ne možete da pobedite nasiljem i nepristojnošću. Slušam kako neko treba da se plaši. Ne plašim se nasilnika i ostao sam na radnom mestu sve vreme kada su organizovali jedan takav skup, i neću se nikada uplašiti. Jer u Srbiji se samo narodnom voljom i na izborima dolazi na vlast.

Prvi čovek Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je skup na kojem će govoriti predsednik Aleksandar Vučić, a koji će biti održan u četvrtak od 18 sati na Trgu slobode u Novom Sadu, prilika da se okupe svi građani Vojvodine kojima je u srcu Srbija.

Mirović je kazao da očekuje dolazak nekoliko desetina hiljada ljudi koji podržavaju politiku konkretnih rezultata i onih koji žele da budu brana protiv politike agresije, fašizma i rušenja koja se demonstrira u raznim gradovima Srbije, a koju predvode Đilas, Obradović, Jeremić i drugi:


- Okupićemo se jer želimo da govorimo istinu, da još jednom celokupnoj javnosti pokažemo konkretne rezultate koje smo zajednički realizovali za sve građane Srbije, ne samo Vojvodine, da podržimo i predsednika Vučića, njegov rad i njegovu energiju i sve one koji su, za kratko vreme, od Vojvodine stvorili bolje mesto za život.

Lider Dveri i jedan od vođa SzS Boško Obradović potvrdio je u utorak da je skup planiran za 13. april prijavljen policiji i gradskoj upravi. On je rekao da će protesti biti "mirni, nenasilni i dostojanstveni, ali odlučni", kao i da će "biti probijene sve blokade na putevima ako ih vlasti postave".

Lideri SzS zakazali miting za subotu u Beogradu


Predsednik PSG Sergej Trifunović kazao je da nema nikakva očekivanja od opozicionog skupa u subotu:

- Apsolutno ništa neće se desiti 13. aprila. Vučić neće podneti ostavku i neće kleknuti pred narodom i zatražiti oproštaj.

Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović poručila je opozicionarima da se Kosovo ne brani izazivanjem haosa u Beogradu.

- Poziv Obradovića za odbranu Kosova na uličnim demonstracijama u Beogradu samo još jednom potvrđuje da SzS nema politiku u vezi sa najvažnijim pitanjima za državu, niti su spremni da preuzmu odgovornost pred građanima.

Vlast poziva na sutrašnji skup u Novom Sadu i 19. aprila u Beogradu


Oglasio se i LDP, koji je saopštio da predstavnici Saveza za Srbiju "nastavljaju da šire ideje koje su suprotne idejama moderne i evropske Srbije i time pokazuju da nisu alternativa ovoj vlasti". Naveli su i da "pogrešna vlast" i "prava opozicija", po njenoj meri, svakoga dana Srbiju "udaljavaju od Evrope i uvode je u nestabilnost, koja nije samo unutrašnja, već može imati regionalni nivo".


PROČITAJTE JOŠ: Pretnja "metkom u čelo" Vučiću i predstavnicima Srba s KiM (FOTO)

PRATE SITUACIJU NA KiM

VRH Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poručio je i da bezbednosni izazovi nastali uvođenjem taksa i formiranjem paravojske na Kosovu i Metohiji čine da Vojska sa pažnjom prati svako dešavanje koje može izazvati nemir među Srbima na KiM. Podsetili su i Kfor i međunarodnu zajednicu u celini da su oni na prvom mestu odgovorni za mir i bezbednost svih koji žive na KiM. U saopštenju posle zajedničkog kolegijuma ocenjeno je da je materijalni položaj pripadnika vojske unapređen, na čemu su zahvalili vrhovnom komandantu.