U EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu, kaže za "Dojče vele" (DW) državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot.

"I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema Zapadnom Balkanu. To je problematično i brine me", poručio je Rot.

Rot je u razgovoru za DW, koji je vođen u bugarskoj prestonici Sofiji, kazao da ga "raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj" ovog regiona, misleći na Bugarsku.

Navodi se da je on bio u delegaciji nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji. DW navodi i da je tokom posete Štajnmajer hvalio angažman Bugarske prema susedstvu koje još nije deo EU.

Socijaldemokratski političar Rot je ocenio da je važno "podići vidljivost" Evropske unije u regionu jasnom porukom.

"Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo pre svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Nemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe", rekao je Rot.

On je naveo da "ne sme biti političkih popusta" na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije.

"Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekat nego zajednica vrednosti", dodao je Rot.

DW podseća da će Nemačka predsedavati EU u drugoj polovini sledeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu.

"Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema", zaključio je Rot.