SRBIJA nije dobrodošla u EU - ocene su iz Pariza. To može da se zaključi iz prve velike debate koju je, uoči glasanja za Evropski parlament, organizovala francuska nacionalna televizija, uz učešće 12 nosilaca izbornih lista.

Na pitanje da li su za to da Srbija, kao jedna od zemalja koje su najviše odmakle u procesu evropskih integracija, s perspektivom učlanjenja 2025, bude jednog dana primljena u članstvo, deset kandidata otvoreno je bilo protiv toga, jedan je bio uzdržan, a samo dvoje su glasali "za". "Protiv" je glasala i Natali Loazo, doskorašnji ministar evropskih poslova Francuske, koja je nedavno posetila Beograd, a sada predvodi listu vladajuće Makronove stranke REM.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija dragocen partner, Češka podržava njen ulazak u EU

Žan-Kristof Lagard, ispred Unije demokrata i nezavisnih, jedan od dvojice koji su glasali "za", poručio je da ne bi bilo pravedno da Srbija ne bude prihvaćena kada su već primljene Slovenija i Hrvatska, ali da bi pre toga EU morala da bude reformisana. Najglasniji u odbrani Srbije u EU bio je Rafael Gliksman, ispred levičarske fuzije socijalista i grupacije "Javni trg", ističući da je glasanje bilo "festival demagogije".

- Srbija je evropska zemlja. Nećemo, valjda, da kažemo da smo "protiv" samo zato što su pred nama izbori? - upitao je Gliksman.

Predstavnik stranke Marin le Pen, Žordan Bardela, poručio je da postoji evidentno prijateljstvo prema Srbima i Srbiji, ali da je proširenje Unije otišlo predaleko. Jedini uzdržani, Fransoa Aselino, ispred Narodne republikanske unije, istakao je da poštuje međunarodno pravo i da je na građanima Srbije da odluče da li će da uđu u EU ili ne, tim pre što se on zalaže za izlazak Francuske.