SAVEZ za Srbiju najavio je da će 13. aprila opozicioni protesti ući u novu fazu, koja obuhvata "sve vidove građanske neposlušnosti".

U Savezu nisu želeli da otkrivaju detalje o tome šta podrazumevaju pod građanskom neposlušnoću, a, prema našim informacijama, opcije koje se razmatraju uključuju blokade ulica i nastave na fakultetima. Te opcije ranije je pominjao i jedan od lidera SzS, predsednik Dveri Boško Obradović, koji je predvodio i upad u RTS i koji važi za zagovornika radikalnih metoda protesta.

Ipak, njegov pristup nema jedinstvenu podršku u vrhu Saveza, kao ni među organizatorima protesta, jer mnogi smatraju da akcije poput one u RTS nanose štetu njihovoj borbi, jer vlasti daju prostora da govori o nasilnim protestima.

Pročitajte još - Raskol zbog spiska govornika

Kako bi protesti mogli da izgledaju posle 13. aprila, može se naslutiti i iz akcije SzS tokom proteklog vikenda, kada je u znak protesta zbog izgradnje pešačke zone, nakratko barikadama zaustavljen saobraćaj u centru Beograda.

Lider Dveri Boško Obradović u ponedeljak je najavio da će u subotu učesnici protesta šetati do zgrade TV Pink, koju je opisao kao "medijsko zlo koje je zatrovalo život u Srbiji". Najavio je i da će danas predstavnici Saveza organizovati skup ispred Opštine Brus, gde se odlučuje o ostavci predsednika Milutina Jeličića, a koji je optužen za seksualno uznemiravanje. Obradović je optužio vlast da manipuliše biračkim spiskom i zatražio od ministra državne uprave Branka Ružića da im "omogući uvid i da ga zajednički srede".

Boško Obradović, foto Tanjug

VESIĆ: BASTAĆ SAKRIO SO

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić optužio je predsednika Opštine Stari grad Marka Bastaća i šefa odborničke grupe SzS Nikolu Jovanovića da su za blokadu ulice u prestonici iskoristili džakove sa solju koje je Opština Stari grad dobila od grada Beograda. Oni su, kako je rekao Vesić, na Terazije doneli tačno 1.100 džakova od po pet kilograma.

- Tu so je Bastać sakrio od građana i nije im dao ono što im pripada, već je sačuvao za uništavanje grada i performans - kazao je Vesić.