Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je na sednici u Strazburu pozvao Prištinu da bez odlaganja ukine nametnute takse na robu iz Srbije i BiH, izjavila je ministarka za evropske poslove Jadranka Joksimović i dodala da je istovremeno izraženo žaljenje zbog trenutnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

Joksimović kaže da je Odbor pozdravio kontinuiranu posvećenost Beograda dijalogu o normalizaciji tih odnosa.

Prema njenim rečima, primljen je k znanju bojkot plenarnih sednica parlamenta od dela opozicije kao i protesti, te osuđen nasilan ulazak u medijski javni servis pri čemu je istaknuto da je parlament mesto za debatu o političkim razlikama.

PROČITAJTE JOŠ - Jadranka Joksimović: Dogovori iz Brisela nisu za cenkanje!

Sve parlamentarne stranke, kaže Joksimović, pozvane su da se angažuju u političkom dijalogu kako bi se obezbedilo funkcionisanje parlamenta.

Parlamentarni odbor je usvojio s tim u vezi tekst Deklaracije usaglašen između delegacije NSRS i EP, a na sastanku je razmotren napredak Srbije u pristupnim pregovorima sa EU, stanje odnosa Srbije i EU i situacija u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

Usvojenom Deklaracijom i preporukama pozdravljen je napredak Srbije u pristupnim pregovorima i izražena podrška perspektivi članstva 2025., uz kontinuirane napore za sprovodenje reformi, izjavila je ministarka Joksimović.

PROČITAJTE JOŠ - Joksimović u Bukureštu: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom

U tim dokumentima se, kaže, naglašava značaj i važnost procesa proširenja, a Evropska unija je pozvana da ostane posvećena politici proširenja.

Dodala je da se EK i Savet EU pozivaju da podrže otvaranje tehnički spremnih poglavlja a Srbija je poziva da nastavi ostvarivanje konkretnog i održivog napretka u poglavljima vezanim za vladavinu prava (23 i 24) i proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine (35).

Joksimović kaže da se istovremeno izažava žaljenje zbog trenutnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine do koga je došlo zbog odluke Prištine da nametne takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Prištini je upućen poziv da ukine takse bez odlaganja, rekla je Joksimović.

Rekla je i da je upucen poziv na ostvarivanje napretka u oblasti slobode medija i naglašena je važnost prevencije svih potencijalnih pretnji, zastrašivanja, uznemiravanja, govora mržnje i fizičkog nasilja prema novinarima.

Navela je da je Odbor primio k znanju tvrdnje o postojanju autocenzure u medijima, kao i da je istovremeno pozdravljen završetak rada na prvom nacrtu Medijske strategije za koji se kaže da je pripremlen na inkluzivan način.

Od ostalih pitanja, istakla je Joksimović, pozdravljen je napredak u oblasti zaštite manjina, ekonomskih reformi, ustavnih promena, učešće Srbije u misijama EU u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, primene IPA II finansijske pomoći. Izražava se podrška Berlinskom procesu i svim inicijativama koje su iz njega proizašle.

Kada je reč o borbu protiv korupcije, Joksimović kaže da je Srbija pozvana da intenzivira napore u prevenciji korupcije i da u potpunosti primeni preporuke GREKO.

Naglašen je, dodala je, i značaj potpune primene akcionog plana dogovorenog sa FATF.

Joksimović je istakla da se tim dokumentima ukazuje na značaj parlamentarne dimenzije pristupnog procesa i izražava zabrinutost zbog česte upotrebe hitne procedure u NSRS.

Navela je da je pozdravljena saradnja sa Nacionalnim konventom, koja naglašava da kontinuirana saradnja sa civilnim društvom jača ulogu parlamenta.

Joksimović je naglasila da Deklaracija i preporuke Parlamentarnog obbora ističu potrebu za punom primenom preporuka OEBS/ODIHR posmatračke misije i prima k znanju da postoji određen napredak u ispunjavanju tih preporuka.

Pomenuta deklaracija i preporuke, kaže Joksimović, prepoznaje značaj civilnog društva kao važne komponente svakog demokratskog sistema, koje je kao takvo prepoznato i tretirano.

U dokumentima je, zaključila je Joksimović, ponovljen poziv Srbiji da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i izraženo očekivanje da će nivo usklađivanja biti povećan.