GOVOR patrijarha Irineja na obeležavanju dvadeset godina od početka NATO bombardovanja SRJ izazvao je uvrede na "Tviteru" iz redova takozvane građanske opcije, na račun prvog čoveka SPC. Ocena prvojerarha u Nišu o protestima odnosno njegov stav da "ono što vidimo danas na ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima", bila je dovoljna da otpočnu skandalozne psovke i epiteti da je "senilan i stranački čovek"?!

Novinar Njuz neta Miroslav Vujović pitao je na društvenoj mreži doslovce:

- Je l' greh reći patrijarhu da ga p...ši?

Ovu sramnu objavu komentarisala je rediteljka i poslanik DS u Skupštini Vojvodine Jelena Beba Balašević:

- Zavisi. Preciziraj.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za "Novosti" da "nije bila prilika za ovakav govor Irineja, ali da mu ne treba skinuti glavu što je rekao". Dodaje da je patrijarh samo jedan među jednakima, a da stav SPC može da iznese samo Sabor proglasom:

- Do toga neće doći, jer se naši episkopi ne slažu u mišljenjima. Patrijarh je monah, on je napustio ovaj svet i živi za carstvo Božje, i kao takav, ne treba ni privatno ni zvanično da iznosi politička mišljenja. Ipak, on je osoba iza koji stoji pravoslavlje, a najveći broj našeg naroda pripada pravoslavlju, pa je, samim tim, najveća "politička" funkcija. Predsednici i premijeri se biraju na izborima, a on doživotno. Mnogi su zamerali patrijarhu Pavlu što se nije mnogo uključivao, a Irinej je drugačiji tip. Narodu se ne može ugoditi.

Predstavnici opozicionog bloka Saveza za Srbiju poslali su patrijarhu Irineju pismo u kom navode da su "veoma začuđeni njegovim govorom" i poručili mu da "žele da ga upoznaju sa stavovima građana koji protestuju":

- Nismo razumeli zašto su tragičnim povodom tema vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju četiri meseca. Patrijarh Pavle je u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane i nije se mešao u dnevnu politiku. Setimo se njegove ogromne uloge u smirivanju društvenih tenzija i 1991, 1997. i 2000. godine. Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevnopolitička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a vi ste poglavar čitave crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja.

Predsednik "Zdrave Srbije" Milan Stamatović reči patrijarha nazvao je "nečasnim i nehrišćanskim".

Inače, patrijarh Irinej bio je "meta" i kada je rekao da se predsednik Aleksandar Vučić bori za Kosovo i Metohiju kao lav.


JOVANOV: REKAO ONO ŠTO MISLI VEĆINA

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže za naš list da je "očigledno da u ovoj zemlji svaka NVO koja ima dva i po člana ima pravo da iznese stav i to nije problem, ali jeste problem kad stav iznese patrijarh ili SPC koja po svim istraživanjima ima najveći ugled u narodu":

- Opozicija je licemerna pošto je na svojim medijima danima ponavljala izjave sveštenika koji su podržali proteste, a sad kad patrijarh kaže drugačije, što im se ne sviđa, to onda osuđuju i nazivaju uplitanjem Crkve u državna pitanja. Patrijarh je rekao ono što većina naroda u Srbiji vidi i misli.