Nove provokacije vlasti takozvanog Kosova. Ponovo je politika stavljena ispred sporta.

Igračice Lima iz Priboja trebalo je u nedelju da igraju meč protiv Zubinog Potoka na Kosovu i Metohiji, ali se na administrativnom prelazu desio problem pošto im nije dozvoljen ulaz na teritoriju južne srpske pokrajine.

Vlasti takozvanog Kosova nikako ne dozvoljavaju srpskim sportistima da igraju utakmice sa tamošnjim kolegama.

Ranije na teritoriju južne srpske pokrajine nisu pušteni košarkaši Partizana, odbojkaši Loznice kao i košarkaši Sloge, a sada su na red došle i košarkašice.
ĐURIĆ: ZABRANA ULASKA NA KiM MLADIM SPORTISTIMA - BEZUMNI ČIN

Nova zabrana ulaska mladim sportistima još jedan je bezumni i anticivilizacijski potez privremenih institucija u Prištini, koje u kontinuitetu pokazuju nerazuman odnos prema mladima, sportu, ali i poštovanju elementarnih ljudskih prava, izjavio je danas direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.


Međunarodnu zajednicu, koju na Kosovu i Metohiji oličavaju KFOR, EULEKS i druge organizacije, pozivam da oštro reaguju na ovakav, u najmanju ruku neshvatljiv potez prištinskih vlasti, i da mladima, sportistima omoguće slobodu kretanja, bavljenje sportom, svaku bezbednost i pravo na normalan život, naveo je Đurić u izjavi za javnost.


Kancelarija za Kosovo i Metohiju, naglasio je on, obratiće se svim relevantnim međunarodnim organizacijama i nadležnom tužilaštvu kako bi se utvrdila i sankcionisala i personalna odgovornost za ovakav neshvatljiv i nadasve nerazuman čin, kako bi oni koji stoje iza ovog nedela odgovarali pred zakonom.


Đurić kaže da niko ne treba da bude iznenađen kada oni koji su se na ovakav čin drznuli odgovaraju, a posledice po naredbodavce podsećam da bi mogle uslediti i van granica Srbije.


Tražićemo i od nadležnih međunarodnih sportskih institucija da konačno reaguju, jer je ovo još jedan u nizu monstruoznih poteza koji nemaju veze sa sportom i sa onim što on predstavlja. I od njih očekujemo da odlučno spreče da se u jednom delu Evrope čitavoj jednoj zajednici i narodu zabrani takmičenje i bavljenje sportskim aktivnostima, ali i normalni uslovi za život, dostojan čoveka u 21. veku, naglasio je Đurić.

Odbojkašima Bukovice iz Ivanjice i Ribnice iz Kraljeva zabranjeno je danas da pređu prelaz Brnjak, kako bi odigrali zakazane utakmice redovnog kola u okviru Regionalne lige Zapad u Zubinom Potoku.