GLAVNU ulogu u upadu dela demonstranata u zgradu RTS, kao i prilikom protesta ispred Predsedništva u nedelju, odigrao je lider Dveri Boško Obradović, zbog čega se u javnosti čuju ocene da se on tim potezima nametnuo kao lider demonstracija.

Lideri Saveza sa Srbiju, iako mesecima učestvuju na protestima "Jedan od pet miliona", do proteklog vikenda nisu bili u prvom planu. Insistiralo se na tome da je reč o građanskim protestima. Ipak, za vikend su preuzeli dirigentsku palicu, a ključnu ulogu odigrao je Obradović.

PROČITAJTE JOŠ - HAOS NA PROTESTU "JEDAN OD PET MILIONA": Policija izvela sve demonstrante iz RTS; Obradović: Sutra ponovno okupljanje (FOTO+VIDEO)

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, kaže da se, bez obzira na to ko je formalni organizator, od početka vidi ključna uloga SzS:

- Ono što se promenilo u subotu jeste to što su lideri SZS postali vidljiviji nego ranije. Obradović se pokazao kao neko ko je najagilniji i najspremniji da preuzme incijativu. Pitanje je da li se nametnuo ili je u SzS procenjeno da je on, kao desničar, pogodniji da u ovom trenutku stane na čelo. Dilema nije zašto je Obradović izašao u prvi plan, već zašto su se oni koji se zalažu za drugu vrstu protesta povukli i ostavili prazan prostor.

Lider DS Zoran Lutovac je ocene da Obradović postaje glavni organizator protesta nazvao medijskim spinom i za N1 rekao:

- Ako je Obradović bio prvi koji je ušao tamo, normalno je i da ih on pozove da se povuku. On može da kontroliše najnezadovoljnije i sklone ekstremizmu i najviše na njih može da utiče, ali odluke oko toga ko će koju ulogu da preuzme donosimo u Savezu.


ĐILAS: ULAZAK U TELEVIZIJU NIJE PLANIRAN

JEDAN od lidera SzS Dragan Đilas rekao je, dan posle upada u RTS, da to nije bilo unapred planirano niti dogovoreno na nivou Saveza. Prema njegovim rečima, najveći broj učesnika protesta nalazio se u Takovskoj ulici i oni dugo nisu znali šta se dešava.