Britanska agencija Rojters objavila je večeras da su učesnici protesta na kratko upali u zgradu državne televizije Srbije u prestonici Beogradu zahtevajući medijske slobode i nepristrasno izveštavanje sa antivladinih demonstracija koje traju više od tri meseca.

Rojters navodi da je srpska državna televizija oskudno izveštavala o sličnim protestima koji su se održavali svake subote od početka decembra.

Navodi se nije odmah bilo jasno koliko je demonstranata ušlo u zgradu, ali da je ovo prvi takav upad u državnu televiziju aktivista koji se protive vlastima za poslednjih skoro 20 godina.

Agencija navodi da su pripadnici policije za razbijanje demonstracija kasnije ušli u zgradu i započeli da izvode demonstrante jednog po jednog.

Rojters navodi da su antivladini demonstranti poslednji put upali u zgradu državne televizije 5. oktobra 2000. godine, rušeći režim Slobodana Miloševića.

Navodi se da je učesnike današnjeg protesta okupio Savez za Srbiju, kako kažu, labava grupacija 30 opozicionih stranaka i organizacija.

Podseća se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno kazao da neće pokleknuti pred zahtevima opozicije za izbornu reformu i veće medijske slobode "čak i kada bi bilo pet miliona ljudi na ulici", ali da je spreman da testira popularnost sopstvene stranke na prevremenim izborima.