Ministar unutrašnjih poslova, Neboša Stefanović, obratio se građanima drugi put večeras, povodom upada demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije.

- Policija je uspostavila javni red i mir u zgradi RTS-a i ta zgrada je sada u rukama ljudi koji rade tamo - rekao je on na početku obraćanja.

On je rekao da će ubuduće, gde god neko bude mislio da može da remeti javni red i mir, sprovodi nasilje, policija reagovati.

- Bilo je uvreda, ali i fizičkog nasrtaja na pripadnike policije, bacani su predmeti na njih, šutirali ih i ja to najoštrije osuđujem - poručio je on i pozvao građane da nenasilno izražavaju svoje nezadovoljstvo.

On je saopštio da je privedeno lice koje je šutiralo pripadnika policijske brigade i to je jedna od prijava koja je u ovom trenutku dobijena, ali će se u toku večeri, ali i sutrašnjeg dana, znati koliko je prijava bilo.

- Ovi građani koji su sada ispred RTS-a mogu slobodno da ostanu tu, ali smao bez upotrebe sile - rekao je ministar.

Podsetimo, sa prve vanredne konferencije, ministar Stefanović je poručio da će se država morati da reaguje i svako ko je nasilno ušao u RTS, odgovaraće krivično i prekršajno.

VESIĆ: ONI ŽELE NASILjE I KRV NA ULICAMA NAŠEG GRADA

Zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS, Goran Vesić, pozvao je večeras građane Beograda da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije Draga Đilasa i Boška Obradovića.

"Oni žele nasilje i krv na ulicama našeg grada", rekao je Vesić i naveo da njih dvojica, kao i svi oni koji su večeras nasilno ušli u zgradu RTS-a odgovarati za to, u skladu sa zakonom.


"Nasilni upad ovih huligana u zgradu RTS, uništavanje državne imovine i pretnje novinarima koje su večeras organizovali Đilas i Obradović, scene su za koje smo verovali da se u Beogradu nikada više neće ponoviti. Beograd nije zaslužio da ga ovi huligani uništavaju", rekao je Vesić za Studio B.

Mi smo slobodna zemlja u kojoj svaki građanin ima pravo da javno pokaže svoje mišljenje ali nasilje koje su večeras demonstrirali Đilas i Obradović je neprihvatljivo, rekao je Vesić.

"Večeras su pokazali za kakve se medijske slobode oni zalažu jer su pretili novinarima koji misle drugačije kao i kako zamišljaju Srbiju kojoj bi, ne daj Bože vladali, u kojoj bi svako ko misli drugačije bio izložen linču. Đilas i Obradović su pokazali večeras da je njihova jedina politika koju nude građanima nasilje i haos. Da li je to nasilje prema ženama, prema neistomošljenicima ili prema novinarima kao večeras njima je manje važno", kazao je Vesić.

U ime Grada Beograda zahvalujem se pripadnicima MUP-a koji su večeras izdržali sve provokacije i napade, reagovali odmereno i profesionalno i tako povratili javni red i mir i izbegli scenario koji su želeli Obradović i Đilas po kome bi došlo do sukoba sa policijom, naveo je Vesić.


BEČIĆ: CILj DA SE IZAZOVE NESTABILNOST U SRBIJI


Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je da je sve očiglednije da Obradović, Đilas, Jeremić pokušavaju da izazovu nerede na ulicama i nestabilnost u Srbiji.

On je najoštrije osudio večerašsnji upad, kako je rekao, maskiranih izgrednika na čelu sa Boškom Obradovićem u RTS, kao i "divljačko razbijanje prostorija i pretnje novinarima koji su na svojim radnim zadacima".

Bečić je naveo da je to učinjeno u cilju iskazivanja nemoći što iz nedelje u nedelju sve više građana izostaje sa protesta.

"Sve je očiglednije da Đilas i Jeremić pokušavaju da izazovu nerede na ulicama i sa jurišnikom Obradovićem izazovu nestabilnost u Srbiji samo sa jednim ciljem i željom da sačuvaju milione koje su stekli za vreme svoje vladavine", ocenio je Bečić.

On je pozvao državne organe i tužilaštvo da stanu na put onima koji žele da nasiljem stvore nestabilnost u Srbiji, a sve u cilju da ponovo uništavaju privredu, javne Finasije i pljačkaju građane Srbije.

DAČIĆ: NASILjE NIKAD NE DONOSI DOBROPredsednik SPS Ivica Dačić izjavio je večeras da ta stranka najoštrije osuđuje nasilni upad Saveza za Srbiju u zgradu RTS.

"Svaka slika nasilja je štetna za Srbiju i ona prevazilazi svako političko pravo na okupljanje. Nasilje nikada ništa dobro nije donelo Srbiji i ono se ne može dozvoliti", rekao je Dačić za Tanjug.

On je dodao da se nedostatak političkih ideja i podrške građana ne može zameniti nasiljem.


VULIN: NEMA NASILjA NEMA SILE, SAMO ZAKON KOJI VAŽI ZA SVE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da upad dela demonstranata i lidera SzS u RTS predstavlja nasilje, a ne politiku.

On je na tv Pink rekao da će država raditi svoj posao, "Nema nasilja, nema sile, samo zakon koji važi za sve", rekao je Vulin.

On je istakao da ovo nije politika, već da su u pitanju siledzije.

"Ovo rade kriminalci i fašisti, ovo nije politika, ovo je nasilje", ukazao je Vulin.

Dodao je da su prvo vesali, palili slike, sada upadaju u RTS i unistavaju javnu imovinu.

Vulin je ukazao i da niko nema pravo da napada i maltretira, ponizava, vređa, novinare i zapolsene koji se nalaze u RTS.

"Da li je to ta velika politicka misao koju nam nude", zapitao je ministar.

On je dodao i da ne može da se ne čudi licemerju, da je Đilas usao u RTS koji je opljačkao tu telviziju, ddoajući da se bore da sacuvaju novac i prilivilegije.

PALMA OSUDIO UPAD U ZGRADU RTS-A


Povodom upada opozicionih lidera u zgradu RTSa, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma dao je sledeću izjavu.

"Večeras je izvršen pokušaj puča upadom u zgradu RTSa, čiji su organizatori lideri Zajedno za Srbiju. Država mora najstrožije da kazni organizatore upada. Srbija nije Venecuela niti će biti. Čestitam policiji na odmerenoj i odličnoj reakciji.

Opozicija je poslala ružnu sliku u svet misleći da će na taj način skrenuti pozitivnu pažnju na sebe ali su u stvari pokazali da su siledžije. Siguran sam da ogromna većina građana Srbije osuđuje brutalno nasilje opozicije. Ne glasa se za nasilje i siledžijstvo već za program i dela", izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

NIKOLA NIKODIJEVIĆ ZAHVALIO MUP-U NA PROFESIONALNOJ REAKCIJI


Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zahvalio je večeras ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i pripadnicima MUP-a na profesionalnoj reakciji kojom je ponovo uspostavljen javni red u Beogradu.

"Grad Beograd je zahvalan ministru Stefanoviću i pripadnicima policije koji su profesionalnom reakcijom večeras ponovo uspostavili javni red u Beogradu, zaštitili građane, njihovu imovinu kao i imovinu države i spasili novinare RTS od linča", rekao je Nikodijević.