SRBIJA će braniti Srbe na Kosovu ako dođe do oružanog napada na njih i to niko ne može da nam zabrani. Ako Kfor ne garantuje bezbednost Srba, a to je obavezan prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, onda znači da taj dokument više nije na snazi. Ovo nije pretnja, već samo upozorenje kosovskim vlastima da se ne igraju vatrom.

Ovu jasnu poruku poslao je u petak šef diplomatije Ivica Dačić na novo, otvoreno prizivanje rata predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, koji je rekao da će "Kosovo na pretnje iz Srbije odgovoriti vojskom i policijom". Tači je optužio Beograd za ratnohuškačku retoriku i pozvao se i na svoja ovlašćenja koja ima kao "vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)".

Dačić je uzvratio da u Rezoluciji 1244 stoji da Kfor predstavlja jedine bezbednosne snage na Kosovu i da je dužnost ove misije da garantuje bezbednost. Dodao je da su jačoj poziciji Srbije oko Kosova, uz napore Beograda, najviše doprineli postupci prištinskih političara koji, kako je ocenio, rade na svoju štetu.

Pročitajte još - TAČI PONOVO PROVOCIRA: Albanci iz Preševa najugroženija zajednica u Evropi, neću stati dok tu oblast ne pripojim Kosovu

- Najveća pretnja za njih su oni sami. Nije dobro sve ovo što rade, ali samo nek nastave tako, na dobrom su putu da izgube sve što su dobili. Nikakve pretnje ne dolaze iz Srbije. Nije pretnja kada Srbija kaže - ako napadnete Srbe, mi ćemo da ih branimo. Šta treba da mu kažemo - slobodno napadnite - rekao je Dačić.

I direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da Srbi ne treba da brinu zbog Tačijevog zveckanja oružjem, jer će se država Srbija na odgovoran način starati o njihovoj bezbednosti:

- Tačijeva puška je prazna, baš kao što je lažna i prozirna njegova gluma želje za nastavkom dijaloga s Beogradom, koja traje jedva koliko i sastanci sa stranim predstavnicima. Duge cevi, pritisci, antcivilizacijske takse, stotine napada na Srbe bez kazne, to je njihova politika - politika prošlosti.

Tači ponovo zvecka oružjem

Inače, Tači je u petak zapretio i da neće stati dok Kosovu ne pripoji tzv. Preševsku dolinu, deo juga centralne Srbije:

- Albanci iz Preševske doline su najdiskriminisanija etnička zajednica u čitavoj Evropi. Srbiju interesuje samo teritorija, ali ne i Albanci koji tu žive. Srbiji nije do Albanaca u Preševskoj dolini - naveo je Tači.

Na to je Marko Đurić uzvratio da se Srbija bori za bolji život naših građana Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

- Oni nikada u centralnoj Srbiji neće biti nepoželjni i diskriminisani kako su nepoželjni i diskriminisani Srbi na Kosovu i Metohiji od strane prištinskog režima - zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

SRPSKA LISTA: CILj OKUPACIJA SEVERA

SRPSKA lista saopštila je da pretnja građanima na severu KiM zahteva najoštriju osudu i reakciju međunarodne zajednice. Oni navode da je posle izjava iz Prištine i sponzorima Kosova u međunarodnoj zajednici jasnije zašto je SL protiv formiranja tzv. vojske Kosova, kojoj je očigledni cilj okupiranje severa KiM i proterivanje preostalih Srba iz pokrajine.