PRIŠTINA - Srpska lista saopštila je da zveckanje oružjem i pretnja prema građanima na severu Kosova i Metohije od strane premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja zahteva najoštriju osudu i reakciju međunarodne zajednice.


Naime, iz Srpske liste ocenjuju da je posle ovih izjava iz Prištine i sponzorima Kosova u međunarodnoj zajednici jasnije zašto je Srpska lista protiv formiranja tzv. kosovske vojske, kojoj je očigledni cilj okupiranje severa KiM i proterivanje preostalih Srba iz pokrajine.

- U situaciji kada anticivilizacijske takse komplikuju i otežavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, svaka pretnja kako će nekakva vojska Kosova biti poslata na sever ne doprinosi smirivanju tenzija već izaziva zabrinutost kod građana - ističu iz Srpske liste i dodaju da politički predstavnici srpskog naroda zahtevaju da Kfor reaguje i ponovi stav svog generalnog sekretara UN da nikakve oružane snage Albanaca nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije.

PROČITAJTE JOŠ: Srpska lista međunarodnim i lokalnim institucijama: Zaštitite Srbe


Inače, Srpska lista zahteva ukidanje taksi i nastavak dijaloga kako bi se stvorila atmosfera za političko rešavanje svih otvorenih pitanja između srpskog i albanskog naroda.