LONDON je zatražio od Prištine da ukine takse na srpske proizvode, a što je preduslov Beograda da bi se briselski dijalog nastavio. Da je ovaj zahtev Velike Britanije isporučen kosovskim vlastima, s ciljem da dve strane što pre nastave pregovore, u četvrtak je predsedniku Aleksandru Vučiću potvrdio generalni direktor britanskog Forin ofisa za politička pitanja Ričard Mur, koji je dan ranije boravio i u Prištini.

Tokom razgovora sa Murom, Vučić je izrazio nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksa koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda, a Beograd će, kako je rekao, odmah po ukidanju anticivilizacijskih nameta, biti spreman za nastavak razgovora.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Nismo bliže dogovoru, u aprilu očekujem pomeranje

Predsednik je britanskog zvaničnika upoznao sa činjenicom da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma - formiranje Zajednice srpskih opština i ukazao je da je uvođenje taksa i izglasavanje platforme najbolji dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rešenjima koja bi mogla da destabilizuju ceo region.

Govoreći o bilateralnim odnosima sa Velikom Britanijom, Vučić je naveo da su oni dobri, uprkos kompleksnim okolnostima, i izrazio zainteresovanost za dalje jačanje saradnje.

- Uprkos "bregzitu", Velika Britanija će ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana. Integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna je za njegovu stabilnost i prosperitet - rekao je Mur.

Stav Londona da takse treba da se ukinu predstavlja zaokret u njihovoj politici, s obzirom na to da je prošlog meseca na sastanku predstavnika zemalja Kvinte njihov predstavnik bio protiv usvajanja oštrog zaključka o ukidanju ovih nameta.

Kakav je stav Ostrvljana prema platformi koju je usvojila Priština za nastavak dijaloga, Mur nije saopštio posle razgovora u Beogradu i Prištini. Ali kopredsedavajući kosovskog pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj, rekao da su "razgovarali o pripremama za dijalog na osnovu usvojene platforme", kao i da je Britancu objašnjen sadržaj platforme i da je od njega dobijena puna podrška.

Sa Murom se sastala i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da ponašanje Prištine negativno utiče na život svih građana na KiM, ali i na stabilnost celog regiona.

Šef diplomatije Ivica Dačić, uoči sastanka sa gostom iz Londona, izjavio je da će Priština gledati kako da ukine takse, a da "ne ispadne bruka".


DAČIĆ: SVIMA SE ŽURI

SAVET bezbednosti UN bio bi logična instanca koja bi trebalo da usledi ukoliko bi Beograd i Priština postigli sporazum - ponovio je u četvrtak šef diplomatije Ivica Dačić. - Sve što se dogovorimo mora da prođe kroz neko strano telo da bi dobilo međunarodni legitimitet.

Ministar je ocenio da se svima se žuri, kao i da bez Amerike ne može ništa da se reši, a ona trenutno ima svoje unutrašnje probleme. Nama, kako smatra, više u prilog ide aktuelna američka administracija, a rešenje ovog problema teško da će stići do kraja američkih izbora.