DOK Milorad Pupovac poručuje da će o mogućem izlasku iz vladajuće koalicije njegova Samostalna demokratska stranka Srba u Hrvatskoj odlučivati sledeće nedelje, u hrvatskoj vladi pripremaju sastanak svih partnera na temu međunacionalne mržnje.

Lutka s likom Pupovca dvaput je spaljena u razmaku od dva dana, najpre na karnevalu u Kaštel Sućurcu, a potom i u Starom Kaštelu kraj Splita. A hrvatski zvaničnici se nisu oglasili.

Pupovac je ove incidente označio kao govor mržnje i najavio da će odluku da li će napustiti koaliciju doneti nakon lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji, koji se održavaju u nedelju, 10. marta.

- Previše se toga nakupilo, a sada je na stranačkom rukovodstvu da odluči šta dalje. Više ne mogu da branim svoju poziciju i ostajanje u vladi - ističe Pupovac.

Pročitajte još - LIDER SRBA U HRVATSKOJ PONOVO NA UDARU: Pupovac napušta koaliciju?

"Novosti" saznaju da u SDSS postoji veliko nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj, pogotovo prema Srbima, i da problemi eskaliraju iz dana u dan. Deo članstva je i izuzetno razočaran odnosom premijera Andreja Plenkovića prema SDSS, ali i Pupovcu, koji je najčešće sam na brisanom prostoru agresivnih napada na njega i Srbe.

Podseća se i da je Pupovac bio taj koji je čuvao leđa Plenkoviću i koaliciji kada je bilo najteže i kada se tražio svaki glas u Saboru da vlada ne padne. Iako je i sam premijer najavljivao da će početi rešavanje egzistencijalnih problema Srba u Hrvatskoj, to se do sada ipak nije dogodilo.

ZADOVOLjNI ZAŠTITOM MANjINA

MINISTAR uprave Hrvatske Lovro Kuščević smatra da Pupovac nema razloga za ljutnju zato što je spaljena lutka sa njegovim likom, jer je, kako je naveo, reč o maškarama:

- Pa spalili su i Plenkovićevu lutku. Ne vidim zašto bi se naša koalicija, koja dobro funkcioniše, raskinula. Mislim da je Hrvatska društvo u kojem je zaštita nacionalnih manjina na visokom nivou.