DOK ne postignemo ovakav ili onakav sporazum sa Prištinom nema nam ulaska u Evropsku uniju. To je uslov bez koga nećemo biti deo EU, i vreme je da lažne mesije u Srbiji prestanu da govore da se to može i bez rešenja kosovskog problema.

Ovu poruku poslao je u sredu predsednik Aleksandar Vučić, posle susreta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, dok je gost iz Rima rekao da će njegova zemlja biti ambasador Srbije na njenom putu evropskih integracija, kao i da pruža podršku naporima predsednika Vučića za postizanje kompromisa u vezi sa Kosovom.

Konte je naveo i da smatra da Priština treba da pokaže napor i da obnovi pregovore sa Beogradom i povuče takse uvedene u novembru:

- Unilateralne inicijative Kosova ne vode ničemu. Dijalog je jedini način da se ubrza put ka EU, a odluka srpske vlade u odnosu na mere Prištine bila je veoma mudra. Razgovaraću sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o budućim dešavanjima i o tome kako da Italija, kao ambasador Srbije u EU, može konkretno da je zastupa.

Pročitajte još - Vučić o Kosovu: Srbija je u teškoj poziciji, a evo i zašto; Konte: Priština da povuče takse (VIDEO)

S obzirom na stav Francuske da EU nije spremna na proširenje, novinari su upitali Vučića da li je od italijanskog premijera dobio drugačiju poruku, na šta je on odgovorio da nije uvek loše čuti negativne stvari, a da izjave italijanskog premijera donose optimistički vetar, iako ne misli da smo time završili posao:

- Premijeru Konteu sam rekao da ne mogu da razumem poziciju Albanaca, koji ne mogu da idu napred na evropskom putu bez pokušaja pronalaženja sporazuma sa Srbijom. Ne mogu da budu ni konsolidovana država, jer to nisu ako nisu članica UN i nemaju svoju zastavu u Moskvi, Pekingu...

Povodom izjave britanskog ministra za Evropu Alana Dankana da je kosovski predsednik Hašim Tači potrošio mnogo novca za lobiranje u Londonu i na drugim mestima za promenu granica, Vučić je rekao da ne misli da je to čudno:

- Albanci zvanično imaju tri ili četiri agencije u Vašingtonu sa ugovorima od milion dolara i više, što nije tajna. Mi, nažalost, nemamo nijednu, i zato smo mnoge bitke izgubili. Albanci su među tri najmoćnije nacije na Menhetnu. Oni rade svoj posao, i mi tu nemamo šta da im zameramo.

On je svom gostu poželeo da Italija ima još veću snagu i moć, a zajedno su konstatovali da se svake godine beleži rast trgovinske razmene između naših dveju zemalja i da je ona prešla 4,3 milijarde evra. Srbija i Italija, inače, ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i deceniju strateškog partnerstva.

Pročitajte još - Vašington u ofanzivi, Brisel sve nemoćniji

Italijanski novinar upitao je srpskog predsednika da li je moguća saradnja sa italijanskim premijerom, poput one koju imaju teniseri Novak Đoković i Fabio Fonjini, na šta je Vučić uzvratio da bi u toj situaciji on bio Fonjini a Konte Đoković, i da svakako mogu da rade kao dobar tim.

PRIZNAVANjE NISAM POMINjAO

POVODOM intervjua koji je dao italijanskoj agenciji ANSA, a u kome je prvobitno preneto da je rekao da"Srbija ne može da prizna Kosovo a da nešto ne dobije zauzvrat", Vučić je u sredu pojasnio:

- Ne znam šta su prenosili. O priznavanju nisam ništa rekao. Naveo sam da o tome ne mogu da razgovaram i da ne postoji kompromis. Ali ja ne mogu nekome da zabranim neku temu za razgovor. Stalno pokretanje te teme je u interesu Albanaca sa Kosova i ne vidim kome bi ona još mogla da bude interesantna osim njima i lažnim srpskim patriotama.