PREDSEDNIK parlamenta u Prištini Kadri Veselji i lider vladajuće DPK u četvrtak je pozvao Severnu Makedoniju i Crnu Goru "da se svi okupe protiv Srbije", što je u Beogradu protumačeno kao opasan i destabilizujući projekat, zbog kojeg bi trebalo da reaguje i Evropska unija.

Govoreći kako se nada da više nema potrebe za ratom na Kosovu, Veselji je u istoj rečenici iskazao spremnost da se suoči sa Srbijom i pozvao Severnu Makedoniju i Crnu Goru, koje su članice NATO, "da se svi okupimo protiv Srbije".

- Ja ću se suočiti sa Srbijom kao što sam se suočio pre 20 godina. Inšala ("ako da bog") više neće biti borbe. Sačuvaj bože da Srbija probije granicu Kosova, ne verujem da bih mogao da ostanem kod kuće. Ne želim, gospode bože, da se to desi, bolje da ja onda nastradam nego vojnik KBS - rekao je Veselji.

Veselji je i prošle jeseni pozivao građane Kosova, "da stanu ujedinjeni protiv Srbije", a iako je navodno protiv promene granica u regionu, nije se ustručavao da kaže da bi najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine sa juga centralne Srbije, Preševo i Medveđa. "Pakt protiv Srbije", međutim, ne pominje se sada prvi put na kosovskoj političkoj sceni, jer je zamenik Ramuša Haradinaja, Enver Hodžaj krajem prošle godine rekao da je "u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao sa čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji".

U svom izlaganju Veselji je rekao i da nije u politici "da se takmiči u tome da li je jači Hašim, Isa ili Ramuš", već da je "protiv Vučića".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čim se pojavila pretnja iz Prištine, izjavio je, za "Novosti", da Veselji dobro zna da je najveća pretnja nezavisnom Kosovu politika Vučića, i da ga zato mrzi i da ga se zato plaši:

- Šta misli zločinac Veselji, nije tajna, ali me više od toga brine zašto ćute Crna Gora i Severna Makedonija na ponovljeni poziv za stvaranje pakta protiv Srbije. Svi koji misle da će "veliku Albaniju" nahraniti Srbijom dočekaće da gledaju kako im se otima zemlja i kako se na njihovim prostorima stvara druga država.

Vulin je naveo i da očekuje da se Crna Gora i Severna Makedonija oglase i osude poziv na rat, kao i da EU upozori zločinca da pretnje ratom nisu dozvoljene. On je poručio i da šta god drugi radili, građani Srbije mogu da budu spokojni i da je vojska Srbije u stanju da zaštiti svoj narod i zemlju.

Veseljijev poziv, prema šefu diplomatije Ivici Dačiću je "potvrda pomračenja svesti u Prištini":

- Ceo svet je protiv anticivilizacijskih taksa, čak i oni koji su ih stvorili, a već smišljaju nove ludačke projekte koji prete da destabilizuju ne samo region, već i čitavu Evropu.

Praviti saveze za rat protiv Srbije, kako je rekao, "mogu samo poremećeni umovi", a odgovor Srbije mora biti u jedinstvu:

- Dijalog i kompromis da, ali ucene i pretnje čvrsto odbijamo.