U Prištini se danas održava konferencija na temu "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija" na kojoj je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

Pročitajte još: BRITANCI UZ ALBANCE: London protiv rušenja taksa ?!

"Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region." Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči “, rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosljeđivati parlamentu.

Pročitajte još: HARADINAJ: Opasne izjave Dačića, podela po etničkoj liniji nemoguća

Pred predstvnicima opozicionih stranak, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

"Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom", rekao je Tači dodajući da status kvo nije dbar za Kosovo.

"Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbježan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom ”, rekao je Tači, preneo je prištinski Zeri.

Zamenik predsednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Ljufti Haziri, međutim, smatra da dijalog sa Srbijom ne može biti rešen brzo i sa političkim greškama.

On je rekao da DSK traži potpunu reviziju tima za dijaloga, kome legitimitet može dati samo parlament i niko drugi.

Haziri, koji je i gradonačelnik Gnjilana je od Tačija zatražio da predloži datum prevremenih parlamentarnih izbora posle okončanja dijaloga sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, sporazum nije moguć ako postoji više različitih statova.

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, kaže da je neophodno jedinstvo političkih lidera Kosova u dijalogu sa Beogradom.

"Znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo", zapitao je Kurti, koji je rekao da je Priština sa Beogradom do sada zaključila 33 sporazuma, te da oni nisu uticali ni na promenu mišljenja pet zemalja članica EU, a još manje su mogli da utiču na promene stava Kine i Rusije.

Zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, rekao je da je aktuelna vlada po prvi put učinila ozbiljne napore kako bi se pridružila političkom faktoru i izgradila široki konsenzus u tom procesu.

On je dodao da je ideja i zadatak svih da se ovaj proces vrati na pravi put.

"Ovaj sporazum osigurava mir i sigurnost. Mir u regionu je odgovornost svih", rekao je Ljimaj.

Smatra da svaka konferencija ima svoj naziv, pa je tako Brisel vodio dijalog za normalizaciju odnosa, a sada bi, kaže,taj proces trebalo da se zove dijalog za priznavanje Kosova. Za priznanje nismo ništa drugo “, rekao je Ljimaj i dodao da, ako Srbija nije spremna da uđe u dijalog za priznanje, onda Kosovo mora da čeka.

"Političke snage na Kosovu treba da izdvoje stranačke interese, ali da budu zajedno. Kao državna delegacija napravili smo dokument koji je dobio podršku šefova institucija. Sada je taj dokument u skupštini. Mi smo spremi za dijalog. Kosovo gubi ako beži od pregovaračkog stola", rekao je i istakao da "Kosovo ni po koju cenu neće prihvatiti nametanje pregovora o suverenitetu zemlje".

"Svako onaj ko to očekuje, greši", zaključio je Ljimaj, preneo je Kosova pres.

TAČI: NACIONALNI INTRES IZNAD GLASOVA NA IZBORIMA

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je da je svestan da se glasovi građana ne dobijaju kada se govori o dijalogu sa Beogradom, ali da njemu glasovi ne trebaju i nisu mu bitni, već je to nacionalni interes Kosova.

Tači je na skupu u organizaciji Programa stipendiranja Žena u pokretu, rekao da je Kosovo srećno što ima jedinstvenu podršku SAD i svih njenih institucija bez ikakve zadrške.

"Američka podrška će postići cilj ako je Kosovo mirno i u miru sa svojim susedima. Jer nijedan investitor ne dolazi u region u kojem se govori o ratu", rekao je Tači, preneo je portal Telegrafi.

Tači je naglasio da su SAD fokusirane na pomoc? Kosovu da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

"San o uspešnoj i prosperitetnoj državi Kosovo postiže se samo ako izađemo iz statusa kvo. Znam da se glasovi ne dobijaju kada se govori o dijalogu, ali ne trebaju mi glasovi. Nacionalni interes je iznad glasova", rekao je Tači i dodao da je uveren da će, kako je rekao, "Kosovo biti pobednik".

KURTI TAČIJU: ODRICANjE OD KOSOVSKE ZEMLjE JE NEOPROSTIVO

Čelnik pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti danas je poručio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i drugim političkim predstavnicima da je odricanje od kosovske zemlje neoprostivo, preneo je prištinski list Zeri.

"Ni mučenici, pali borci, kada bi ustali iz grobova ne bi imali pravo da poklanjaju zemlju, a kamoli živi", rekao je Kurti.

On je na konferenciji pod nazivom "Glas naroda o velikom finalu sa Srbijom", između ostalog, poručio da bi predstavnici države morali pet puta da se sastanu sa Nenadom Rašićem (predsednikom Napredne demokratske stranke), a sa Aleksandrom Vučićem jedaput, a ne sa Vučićem pet puta, a sa Rašićem nijednom", preneo je Zeri.