Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od srede će se prvi put organizovano naći na policama marketa u centralnoj Srbiji, a gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević rekao je da će država i veliki broj kompanija ponuditi mogućnost, i otvoriti rafove, za srpske proizvode sa Kosova i Metohije.

"Posebno sve treba sagledati u kontekstu necivilizacijskih taksi koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije, a na ovaj način mi pokušavamo da otvorimo vrata cele Srbije za proizvode sa KiM", rekao je Vučević za RTS.

Prema njegovim rečima, značajna simbolika je da vina dolaze iz Metohije, sušeno voće iz Zubinog Potoka.

"Bez ekonomskog osnaživanja nema ni njihovog opstanka. Nadam se da će se pridružiti i drugi gradovi u ovoj akciji", naveo je Vučević.

Kako je istakao, Srbi imaju brojne administrativne prepreke da plasiraju proizvode, a bez ekonomije nema života tamo i na taj način vrši se etničko čišćenje.

"Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u centralnoj Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvodacima sa KiM, je to što je sada državna firma "Metohija" posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvodaca i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Pročitajte još - Drecun: Očekujem ukidanje taksi


Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvodaca sa KiM.

U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

"Verujem da ce ovo biti ogroman podstrek za naše ljude", istice državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stojanovic podseca da proizvodaci sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan nacin.