Na današnji dan pre 11 godina privremene prištinske institucije su, uz punu podršku SAD i jednog broja zemalja EU, jednostrano proglasile kosovsku nezavisnost.

Program obeležavnja ove godišnjice je, sudeći prema medijima i oceni analitičara, čini se puniji i svečaniji od svih do sada, iako godišnjica nije okrugla, niti Priština ima puno razloga za veliko slavlje.

Neispunjena obećanja o viznoj liberalizaciji, povlačenje priznanja, kriminal i rekordna korupcija, štrajkovi i siromaštvo, ali i zastoj u dijalogu sa Srbijom atmosfera je u kojoj Priština obeležava ovu godisnjicu.

Jedan naslovu prištinskoj Kohi možda i najbolje odslikava aktuelnu situaciju - “Kosovo jedanaestogodišnjak, ali još uvek neodgovoran”.

Tim rečima je zapravo nezavisna poslanica Mimoza Hušari Ljilja opisala stanje na Kosovu, 11 godina od proglašenja tzv. nezavisnosti.

Ona za Kohu kaže da se očekivalo da će 11 godina od proglašenja tzv. nezavisnosti Kosovo, kako kaže, biti “odgovornija država”.

PROČITAJTE I: 11 GODINA OD JEDNOSTRANO PROGLAŠENE NEZAVISNOSTI: San Prištine o stolici u UN sve dalje

Zahvalna je, ističe, onima koji su im pomogli da do te takve nezavisnosti dođu, ali je i kritički primetila da se “nije učilo na greškama” i da je vreme da naredne godišnjice budu drugačije sa više odgovornosti za život građana, jer, kako kaže, nikome nije potrebno “prazno Kosovo”.

S druge strane predsednik parlamenta Kadri Veselji uz čestitke građanima na fejsbuku poručuje da će “država rođena na današnji dan, ostati zauvek”.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, u čestitki građanima kaže da je njegova vlada posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, a kao posebno važno postignuće ističe “formiranje vojske”.

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, u svojoj čestitki ističe da će zauvek ostati zahvalan SAD, koje su im omogućile nezavisnost.

Međutim, da bi Kosovo postalo nezavisna država morala bi da bude članica mnogih međunarodnih organizacija, na prvom mestu Ujedinjenih nacija, a to se ni 11 godina posle nije dogodilo.