BEOGRAD neće prihvatiti perfidni predlog Amerike da prizna Kosovo, koji je licemerno, u svojoj čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću za Dan državnosti, ispostavio njegov kolega iz SAD Donald Tramp. Kako prenose izvori "Novosti", ovaj poziv iz Bele kuće, kao i skandaloznu platformu koja je usvojena u Prištini, naša strana vidi kao sinhronizovanu akciju kako bi se Srbija praktično dovela na tanak led - da do kraja godine prizna lažnu državu a da joj se zauzvrat ponudi ubrzani put u EU i otvorena opcija pridruženja NATO.

Da su naša nadanja o nekakvoj promeni stava SAD samo pusti snovi, nagovestilo je i nedavno pismo američkih zvaničnika Prištini u kome se upotrebljava ista formulacija kao iz Trampove "čestitke". Obe ove pošiljke oslanjaju se na zakulisna očekivanja da Beograd bude presrećan ako Ramuš Haradinaj ukine takse, što bi nam se predstavilo kao veliki ustupak, a da mi zatim pristanemo na razradu obavezujućeg pravnog sporazuma o međusobnom priznavanju. Naravno, pritom bi se zaboravilo da Albanci već više od pet godina nisu ispunili niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma, a jedna od ključnih je formiranje Zajednice srpskih opština.

Istovremeno sa objavljivanjem liste želja albanskih lidera na KiM, u Beograd je napismeno stigla i želja prvog čoveka Amerike. Uz čestitke za Dan državnosti, Donald Tramp nije izostavio priliku da srpskom predsedniku prenese kako to u Vašingtonu vide dogovor Beograda i Prištine:

- Iako je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast.

PROČITAJTE I: TRAMP ČESTITAO TAČIJU GODIŠNjICU: Traži normalizaciju sa Beogradom


Jasno je da su se, posle usvajanja prištinske platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, briselski pregovori o normalizaciji odnosa, što se srpske strane tiče, našli dalje od mrtve tačke na koju su ih "odgurnule" takse uvedene na srpsku robu pre tri meseca.

Dokument usvojen u Prištini u stvari je platforma protiv dijaloga - stav je srpskog državnog vrha, koji je predsednik Aleksandar Vučić preneo i evropskoj posrednici u dijalogu Federiki Mogerini u telefonskom razgovoru. Vučić je Mogerinijevoj ponovio stav da dijalog može biti nastavljen samo ukoliko Priština ukine takse na srpsku robu.

LICEMERJE Bela kuća


- Bilo bi poštenije da kažu da nisu za dijalog uopšte, jer ono što su napisali ne ostavlja prostora za kompromis - preneo je predsednik visokoj predstavnici EU.

Povodom "crvenih linija" Prištine, koje podrazumevaju priznavanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su na KiM navodno počinili Srbi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, za "Novosti", kaže:

- Usvajanjem platforme albanska strana je do kraja ogolila svoju politiku, kojoj je cilj da se ponizi Srbija i da od nastavka dijaloga ne bude ništa. Oni koji su na bestijalne načine ubijali Srbe, njima nelojalne Albance i Rome, i koji su već dve decenije izvan domašaja sudova i pravde, sada bi da osnivaju nove tribunale za naše vojnike i policajce, da nam obračunavaju ratnu odštetu, i kao krunu svega toga traže nam da priznamo lažnu državu.

Dačić naglašava da pod tim uslovima ne samo da nema nastavka dijaloga, već da treba ozbiljno razmisliti da li uopšte da ostanemo privrženi sadašnjem formatu, u kome je jednoj strani dozvoljeno da nekažnjeno krši sve dosadašnje sporazume.

- A nama se maglovito kao veliki ustupak nudi navodno povlačenje takse. U toj farsi nećemo učestvovati, a platformu mogu da okače mačku o rep - naglašava Dačić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući platformu, zaključuje da su Albanci u strahu od nastavka dijaloga.


- Navikli su da od Srbije dobiju sve a da ne daju ništa. Sve teže se nose sa Aleksandrom Vučićem, koji ponižavanje Srbije ne dozvoljava. Nezavisnost je sve dalja, a sud za ratne zločine sve bliže. Tzv. platformom pokušavaju da dijalog učine nemogućim, ali da za to okrive Srbiju. To je isti scenario koji su primenili i u Rambujeu - rekao je Vulin za "Novosti".

RAMA: KOSOVO JE DEO ALBANIJE

UNIJA između Albanije i Kosova nije "plan B", već "plan A", i ovu uniju u 21. veku ne zamišljam kao folklorni čin - rekao je Edi Rama, premijer Albanije, dodajući da je za njega Kosovo deo Albanije, a da su ostalo pitanja Ramuša Haradinaja, reagujući tako na nedavnu poruku Haradinaja upućenu Tirani - da se ne meša u unutrašnje poslove Prištine.

Prenoseći ove Ramine reči, grčki portal "Prototema" izveo je zaključak da to znači da ovo ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko. Takođe, "Prototema" ocenjuje i da ove izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana.