Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Moldavije, jer su bilateralni odnosi prijateljski ali ne i dovoljno razvijeni, saopštilo je danas Predsedništvo.U razgovoru sa potpredsednikom Vlade Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Vučić je sagovornika upoznao sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, i moldavskom zvaničniku predstavio spoljnu politiku Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Dačić sa zvaničnicima Moldavije, San Marina, Italije i Malte

Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u Uniji, da koristi iskustva Srbije u evrointegracijama.

Sagovornici su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, a pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

POTPREDSEDNIK VLADE MOLDAVIJE: ŽELIMO DA UČIMO OD SRBIJE


Potpredsednik moldavske Vlade Jurij Leanke izjavio je danas u Beogradu da Moldavija želi da uči od Srbije kako da ima dobre odnose s Moskvom, a da bude na putu evrointegracija.


Leanke je posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da njegova zemlja ima slične ciljeve, ali i probleme kao Srbija - evropske integracije i teritorijalni integritet.


"Želimo da učimo iz vašeg primera, imate dobre odnose sa Moskvom ali ste i dalje na putu evrointegracija. Treba nam vaše iskustvo, kako da pregovaramo o poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može u EU", rekao je potpredsednik moldavske vlade, zadužen za evropske integracije.


Pridnjestrovlje, region na istoku Moldavije, proglasio je nezavisnost 1990. posle čega je izbio građanski rat u kojem je poginulo 1.500 ljudi. Prema mirovnom sporazumu iz 1992. u Pridnjestrovlju se nalazi oko 2.000 ruskih vojnika. Dačić je rekao da se Srbija zalaže da Evropska unija otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama jer to može da bude podstrek za stabilnost.


Šef srpske diplomatije je zahvalio Moldaviji na principijelnoj poziciji povodom Kosova, dodajuči da Srbija ima isti stav o poštovanju teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.


Leanke je rekao da postoji prostor za unapređenje odnosa dve zemlje i da konsultacije postanu deo svakodnevne saradnje. On je izrazio uverenje da će posle izbora u Moldaviji krajem meseca biti nastavljene posete na visokom nivou.


"Velika stvar je da se tokom posete shvati da je sve na našoj strani - istorija, sadašnjost, imamo slične ciljeve, nažalost i slične probleme. EU nam je cilj, imamo teritorijalne probleme ali verujem da je i budućnost na našoj strani", rekao je Leanke.


Dačić je rekao da da su dve zemlje i dva naroda povezana raznim istorijskim činjenicama iz prošlosti.


"Moža nije poznato, ali imali smo mnogo veze u prošlosti, još od 15. veka", rekao je on, dodajući da su se oba naroda borila protiv Turaka, a da je posle Prvog srpskog ustanka hiljadu porodica otišlo u Besarabiju, oblast koja se prostirala na teritoriji današnje Rumunije, Moldavije i Ukrajine.


Leanke je rekao da je srpska vlastela ulagala u crkve u Moldaviji i obratno, i pozvao da se i sada radi na sličnim investicijama.


BRNABIĆ I LEANKA: PRIJATELjSKI DONOSI SRBIJE I MOLDAVIJE

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Moldavije Jurijem Leankom o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja i iskustvima Srbije u procesu evrointegracija.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dve zemlje prijateljski i da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, pre svega, u oblasti ekonomije.

Potpredsednik moldavske vlade pohvalio je reforme koje Srbija istrajno sprovodi i istakao da bi razmena iskustava, u ovom domenu, kao i procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, bila od izuzetnog značaja za njegovu državu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Leanka je potvrdio podršku Moldavije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, privrženosti poštovanju međunarodnog prava i pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju kroz dijalog Beograda i Prištine.

On je istakao da će Moldavija i ubuduće biti podrška Srbiji na njenom putu.

Evropska perspektiva je od posebne važnosti za našu zemlju, ali brzina sprovođenja reformi i njihov efekat na životni standard građana, za nas je važnija od brzine otvaranja poglavlja, ocenila je predsednica Vlade.

Leanka je izrazio zainteresovanost i za model saradnje regiona Zapadnog Balkana i njegovo povezivanje sa Evropskom unijom, kroz održavanje zajedničkih samita i zahvalio premijerki Brnabić na pozivu da Moldavija prisustvuje predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu u aprilu.

Premijerki Brnabić preneo je poziv predsednika Vlade Moldavije Pavela Filipa da poseti ovu zemlju, kaže se u saopštenju.