LIDER Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se uskoro sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i vicepremijerom Italije Mateom Salvinijem. Tom sastanku, prema našim izvorima, kumuje glavni strateg pobedničke kampanje Donalda Trampa, Stiv Benon, a sve se odvija u okviru procesa stvaranja fronta suverenističkih stranaka pred predstojeće izbore za Evropski parlament.

Dodik se u ponedeljak u Beču već sastao sa liderom Slobodarske partije i vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom, a tema je bila jačanje saradnje njihove dve partije, kao i o političkoj situaciji u RS i BiH. Prethodno, Dodik je razgovarao i sa predstavnicima Salvinijeve Severne lige sa kojima se dogovorio o intenziviranju saradnje, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrednosti. Benon je nedavno osnovao organizaciju "Pokret" koja, kako objašanjava istoričar Nemanja Starović, predstavlja neku vrstu logističke baze ili tink-tenka za suverenističke stranke u Evropi:

Pročitajte još - SASTANAK PREDSEDNIKA RS I RUSIJE: Putin jasno stao uz Dodika (VIDEO)

- Dolazak u Evropu je bio sledeći korak Benona u njegovoj borbi protiv liberalnosti sistema, posle pobede Trampa u Americi.


Foto EPA / Stiv Benon

Starović napominje da bi prema istraživanjima suverenisti mogli da osvoje i trećinu mesta u EP, što bi im omogućilo da predstavljaju značajnu snagu i da nameću svoje teme. Nit koja spaja Benona, Salvinija i Orbana sa Dodikom, prema Starovićevom mišljenju jeste - srpska dijaspora:

- Veći deo suverenističkih stranaka računa na srpsku dijasporu i njoj se obraća u kampanji, kao što je slučaj sa Alternativom za Nemačku ili Slobodarskom partijom u Austriji. S obzirom na Dodikovu veliku popularnost u dijaspori, jasno je zašto je lider Srba u BiH interesantan ključnim ljudima suvernističkog pokreta. Dodik, sa druge strane, nema šta da izgubi u toj saradnji. Njemu odgovara svako suprotstavljanje liberalnom poretku koji nije na njegovoj strani, a kojem voli da prkosi.

SUSRETI PRE IZBORA

IZVOR našeg lista iz diplomatskih krugova navodi da Dodika očekuju i sastanci sa političarima iz Poljske, Češke i Slovačke, koji su naklonjeni Benonovom "Pokretu". Ti susreti trebalo bi da se održe pre evropskih izbora zakazanih za maj.