NAKON što je prvi pokušaj usaglašavanja zajedničke strategije propao prošlog petka, predstavnici dela opozicije sastaće se ponovo danas kako bi pokušali da sklope pakt o bojkotu parlamenta i izbora, o čemu i dalje postoje različiti stavovi među strankama okupljenim oko Saveza za Srbiju.

Lider SDS Boris Tadić pozvao je u ponedeljak sve da se priključe ovoj stranci, koja je donela odluku da ubuduće ne učestvuje u radu Skupštine Srbije, jer je "jedina uloga sednica paralamenta stvaranje privida demokratije u zemlji".

Međutim, ne samo da među strankama oko SzS ima onih koji imaju rezerve prema ovakvom vidu političke borbe, nego ima i partija, poput DS, u okviru kojih oko ovoga postoji sukob i među samim poslanicima. Naši izvori tvrde da je deo poslanika demokrata, među kojima su Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Vesna Marjanović, Gordana Čomić bio za ostanak u skupštinskim klupama, iako je Predsedništvo DS donelo odluku o bojkotu.

Pročitajte još - Trifunović: Ne možemo da vratimo Kosovo, PSG neće ući u SzS

Takođe, i lider Nove stranke Zoran Živković izjasnio se protiv bojkota i parlamenta i izbora, jer smatra da toj strategiji treba da se pribegne tek kada se iscrpe sve ostale mogućnosti.

NE SMETA IM NAŠ KOČNIČAR LIDERI SzS Dragan Đilas i Vuk Jeremić učestvovaće 6. februara na tribini u Evropskom parlamentu u Briselu. Na skupu će govoriti i Ivo Vajgl i Jasenko Selimović. Prvi je predstavnik Slovenije u EP, važi za žestokog kritičara Srbije i više puta je ulagao prigovore na izveštaje o napretku naše zemlje u procesu pristupanja EU. Selimović, švedski poslanik u parlamentu EU, svojevremeno je u švedskoj skupštini organizovao skup na kojem je govorio nekadašnji general armije BiH Jovan Divjak, kojem se na teret stavlja ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ta tribina, održana pre nešto više od pet godina, izazvala je burne rekacije Srba u Švedskoj, koji su smatrali da se pod maskom priče o pomirenju krije namera da se naš narod predstavi kao isključivi krivac za rat na Balkanu.

Bojkot parlamenta biće jedna od ključnih tema današnjeg sastanka opozicije na koji su opet pozvani predstavnci SzS, DSS, "Ne davimo Beograd", PSG, Nove stranke, Građanske platforme, SDS, Stranke moderne Srbije, kao i nekoliko samostalnih poslanika.

Kako saznajemo, proteklih dana između stranaka su kružili "papiri" sa predlozima tačaka buduće platforme, ali ona još nije do kraja skrojena. Među idejama koje su u opticaju su dogovor o izlasku iz svih predstavničkih tela, bojkot izbora ukoliko nisu ispunjeni zahtevi opozicije za slobodno i pošteno glasanje, ali i zajednička lista pod nazivom "1 od 5 miliona" ako se bude izlazilo na birališta.

Takođe, prema poslednjoj verziji platforme, stranke bi se obavezale da se formira vlada stručnjaka, u kojoj ne bi bili partijski lideri, kao i na uvođenje specijalnog tužioca za korupciju i organizovani kriminal, lustraciju, zaštitu nezavisnih regulatornih tela od stranačkih uticaja, ispitivanje porekla imovine i izmenu izbornih zakona.

Inače, deo opozicije je već bojkotovao svečanu sednicu parlamenta na kojoj je govorio predsednik Slovenije Borut Pahor. Tada u sali nisu bili poslanici DS, Dveri, Narodne stranke, DSS, SDS, Stranke moderne Srbije, DjB, poslanik Nove stranke i samostalni poslanici.

Vuk Jeremić i Dragan Đilas


Bojan Klačar iz CeSida kaže da je skeptičan oko rezultata koji bi bojkot doneo opoziciji:

- Čini se da većina stranaka u opoziciji ide u pravcu bojkota institucija, i izbora, i izgleda da će oko toga postići dogovor. Pitanje je, međutim, koliko će uspešno moći da vode aktivnu kampanju bojkota i postignu vidljivost u javnosti. Nisam siguran da će uspeti u tome i čini mi se da je izlazak na izbore u ovom trenutku, bez obzira na sve mane, ipak bolje rešenje za stranke opozicije.


STEFANOVIĆ: VEĆ VIĐENO

ČLAN Predsedništva SNS Nebojša Stefanović rekao je da nije doneta nikakva odluka o vanrednim parlamentarnim izborima:

- Opozicija koja najavljuje bojkot ima svoje političke motive, međutim, građani, kako se pokazalo, ne prate taj trend neizlaska na izbore. Videli smo kako to izgleda u opštinama u kojima su bojkotovali izbore.

Poslanik SNS Vladimir Orlić ocenio je da postoji stabilna parlamentarna većina i da Skupština Srbije može da funkcioniše legitimno i bez učešća dela opozicije.