Pozicija Evropske unije se ne menja i smatramo da treba ukinuti takse, a očekujemo i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je za prištinski Zeri'' portparolka EU Maja Kocijančič.

"Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum radi potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine zahteva klimu koja dobrinosi dobrim susedskim odnosima u kojoj se poštuju i u potpunosti sprovode sporazumi iz prošlosti", navela je ona.

Pročitajte još - Kocijančič: Dijalog i nadalje vode Vučić i Tači

Kako bi se to postiglo Beograd i Priština, rekla je Kocijančič, moraju da se uzdrže od saopštenja i dela koja nisu u interesu regiona.

EU:HAPŠENjE ZBOG JOVANOVIĆA POZITIVAN KORAK

Portparolka EU Maja Kocijančić pozdravila je istražne radnje koje se u Srbiji vode povodom slučaja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Ona je u izjavi za Tanjug navela da su zaštita i poštovanje novinara od ključnog značaja. ”EU nedvosmisleno osuđuje svako nasilje nad novinarima i u potpunosti podržava slobodu medija. U tom pogledu mi pozdravljamo aktivnu istragu povodom paljenja kuće gospodina Milana Jovanovića iz Grocke”, poručila je Kocijančić.

EU je hapšenje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića zbog sumnje da stoji iza paljenja kuće novinara Milana Jovanovića okarakterisla kao pozitivan korak srpskih vlasti.

Kocijančić je dodala da će Brisel nastaviti da prati ovaj proces, ali i druge slučajeve napada na novinare koji, prema njenim rečima, moraju biti istraženi, a presude donete.

Od presudnog je značaja stvaranje sredine koja će novinarima omogućiti da rade svoj posao. Zaštita i poštovanje novinara su od suštinskog značaja. Svakog dana”, zaključila je Kocijančić.

Prethodno su hapšenje Dragoljuba Simonovića, člana SNS, pozdravili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šef kabineta Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Stefano Grasi.