HRVATSKA predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da će nastaviti da traži od Srbije, ali i od kolega iz EU i Evropske komisije, da se Beogradu ne gleda kroz prste u pregovorima o članstvu.

- Strategija proširenja Evropske unije, kao uslov za članstvo, postavlja i rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, kojih je mnogo između Hrvatske i Srbije - granice, manjine, pitanje nestalih i arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije. Niko ne treba da se zavarava da će izbeći njihovo rešavanje. Istrajaćemo na tome - poručila je hrvatska predsednica u intervjuu za televiziju N1.

Ona je naglasila da će se sve ove teme svakako otvoriti u okviru određenih pregovaračkih poglavlja, posebno oblasti 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i vladavine prava:

- Insistiram na njihovom rešavanju i mimo tog procesa, jer to su uostalom pitanja koja niko drugi neće rešiti za nas, nego Hrvatska i Srbija. Tu je potreban dijalog, a za dijalog je potrebno dvoje. Jako sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih.

Na pitanje da li se oseća kao da ju je Vučić "preveslao" oko tog pitanja, s obzirom na to da je dosta toga obećao, hrvatska predsednica je rekla:

- Ne bih rekla da je preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo. Mislim da je namera predsednika Vučića, kada je rekao da želi da rešava to pitanje, bila iskrena, ali šta ga sputava, ne znam.

Ona je rekla da će poglavlja 23 i 24 ostati veoma dugo otvorena i da će biti potrebne godine dok Srbija ne ispuni sve uslove.

- Razumem da je samoj EU jedan od prioriteta rešavanje pitanja između Beograda i Prištine. To jeste bitno za stabilnost celog prostora, ali ne treba zanemariti druga otvorena pitanja. Hrvatska mora istrajati u svojim nacionalnim interesima.


"PACKE" MLADIM SRBIMA

HRVATSKA predsednica opomenula je i Srbe u Hrvatskoj da Hrvatsku ne moraju da vole, ali ako žive u njoj moraju da poštuju njene institucije i simbole. Ona je to rekla povodom snimka iz Vukovara, na kojem mladi Srbi u tom gradu nisu ustali prilikom intoniranja hrvatske himne, a koji je objavio gradonačelnik Ivan Penava.