KANDIDAT za predsednika Pokreta slobodnih građana, i jedan od zagovornika protesta "Jedan od pet miliona" glumac Sergej Trifunović, ponovo je u žiži javnosti zbog uvreda - ovog puta upućenih novinarki "Srpskog telegrafa".

PROČITAJTE JOŠ: VULGARAN ISPAD: Sergej Trifunović uvredio Maju Gojković na "Tviteru"

Mizogine uvrede Ivani Žigić, i korišćenje prostačkog i seksističkog diskursa u javnom govoru naišli su juče na široku osudu - od poverenice za zaštitu ravnopravnosti, preko UNS, do vladajućeg SNS. Trifunović je, na molbu Žigićeve da komentariše svoju svađu sa spisateljicom Biljanom Srbljanović na društvenim mrežama (takođe punu uvreda i prostakluka sa obe strane), odgovorio nazivajući novinarku ološem i ku**om. Usledilo je i "izvinjenje" prostitutkama što ih je stavio u istu rečenicu sa "ološem koji radi za zidne novine". Napisao je i da "ovoliku buku nije digla ni urednica Studija B kad je bila fuksa". Slične "obračune" Trifunović je ranije imao i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, urednicom Studija B Ivanom Vučićević, ali i suprugom Olivera Ivanovića - Milenom Ivanović.

PROČITAJTE JOŠ: Rat "do istrebljenja" Biljane i Sergeja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas, kako je rekla, mizogine izjave Trifunovića kojima je novinarku "Srpskog telegrafa" uvredio na neprimeren, seksistički način, pri čemu je u prepisci obelodanio i njen broj telefona, ugrozivši joj privatnost:

- Društveni diskurs je u poslednje vreme obeležen čestim, uvredljivim i seksističkim sadržajima o ženama, ali i međusobnim uvredama i korišćenjem neprimerenih reči i kvalifikacija. Javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce, i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči. Ovakav način izražavanja je nedopušten i zakonom zabranjen.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je pozvalo Trifunovića da se javno izvini. U UNS kažu da je takav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer.

Članice predsedništva SNS ocenile su da je "promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno deo političkog programa Saveza za Srbiju" i pozvale civilni sektor i sve koji se bave javnim poslom da osude "progon svih koji drugačije misle od strane čelnika SzS".

Maja Gojković je kazala da SzS pokazuje da je promocija nasilja njihova politika time što šalje poruke ženama koje drugačije misle da su ku**ve:

- Ovo je samo još jedan u nizu napada na žene u našoj državi i sigurna sam da nije poslednji. Ovde smo kao predstavnice žena, kao predstavnice 51 odsto populacije, da kažemo stop nasilju nad ženama.

Dodala je da su napadi i uvrede na žene počeli sa napadom na premijerku Srbije Anu Brnabić, kada je Željko Veselinović iz SzS pozivao na njeno silovanje, a nastavilo se tako što je Trifunović promovisao ideju da je predsednica Skupštine "fuksa":

- Žrtva njihovog nasilja i verbalnog i fizičkog je i supruga Olivera Ivanovića, koja nije želela da im se pridruži na jednom protestu, kao i novinarke Pinka, Studija B.

Funkcionerka SNS i ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da gotovo svakog dana imamo primer kako će "siledžijski savez da se ponaša prema ženama".

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je da "pristojna komunikacija u političkom životu treba da počne od stranaka i da oni koji pretenduju na to da uđu u politiku ne smeju da šire mržnju u javnom govoru":

- To se naročito odnosi na obraćanje ženama, koje ne smeju da budu izložene uvredama i napadima, ni u institucijama, ni na ulici, ni na društvenim mrežama - rekla je Mihajlovićeva.

PS: BEDNO POREĐENjE SA HITLEROM

POKRET socijalista saopštio je juče da su "mržnja i nasilje koje svakodnevno demonstriraju Đilas, Jeremić, Obradović i njihove pristalice eskalirali i da se u kampanji i napadima na Aleksandra Vučića ne preza ni od najbednijih uvreda na njegov račun i račun njegove porodice":

- Đilas i njegove pristalice ne mogu nikako da pronađu nijedan kontra argument za politiku i rad Vučića, ali zato mogu da ga nesmetano, bez ikakve kazne i osude, nazovu Adolfom Hitlerom. Zamislite kakav bednik morate da budete da čoveka, kome je cela porodica pobijena od ustaške ruke, nazovete Hitlerom.

POBEDIĆE IH PRISTOJNA SRBIJA UBEDLjIVIJE NEGO IKADA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je danas da oni koji vređaju žene "izgleda misle da je sve dozvoljeno protiv političkih protivnika":

- Pristojna Srbija to neće i borićemo se protiv toga i pobedićemo ubedljivo, ubedljivije nego ikada.

Govoreći o ispadu Dragana Đilasa na poslednjem protestu u Beogradu, Vučić je kazao da Đilas nije naučio na odgovornost, a da isto to misli i za Sergeja Trifunovića koji ga je uporedio sa Adolfom Hitlerom.

- Zamislite kako bi trebalo da ja reagujem na tvrdnju da sam Hitler ili Pinoče. Zamislite, čovek koji je ubio 70 miliona ljudi, a ja sam valjda taj.

Vučić je upitao svoje političke protivnike da li žele da cela Srbija bude takva - "da svi novinari budu, ako su dame - kurve, a ako su muškarci - hitlerovci ili psi koji laju":

- Šta je smisao? Ako vam priđe neko na ulici, a može dete da vam bude, i pita što ste učestvovali u privatizaciji, a vi mu psujete majku, pa onda još dodate majku pedersku. Gde to sve vodi?

Vučić je komentarisao i raspravu na društvenim mrežama o tome da li bi tokom protesta trebalo jajima gađati zgradu RTS:

- O čemu je ta rasprava? O apsolutnom ludilu? Umesto da bude rasprava možemo li da investiramo u potrošnju, plate, penzije ili u infrastrukturne radove.