Srpska opozicija, koja je heterogena, a imovina lidera sumnjivog porekla, nije nikakva alternativa Aleksandru Vučiću, koji je poštovan ne samo od predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, već i zapadnih vođa, ocenjuje austrijska državna televizija ORF.

Protesti pokazuju da je deo građana Srbije nezadovoljan, ali od toga opozicija nije uspela da ostvari politički kapital, dodaje javni servis Austrije u izveštaju sa protesta u Srbiji.

Pročitajte još: Na izbore 31. marta ili 14. aprila

Podseća da u Srbiji hiljade protivnika vlade demonstrira već nedeljama u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima protiv predsednika Vučića, kojem prebacuju da je autoritaran, da ograničava slobode i ne poštuje raspodelu nadležnosti, odnosno podelu vlasti.

Iako se protesti opozicije šire, prema ORF-u, trenutno gotovo nema šanse da ozbiljno ugrozi položaj srpskog predsednika.

ORF ukazuje da opoziciju, odnosno Đilasa, Obradovića i Jeremića, povezuje samo jednog, a to je da im je zajednički neprijatelj Vučić, ali i nedostatak popularnosti.

"Nema građanin koji bi svu trojicu lidera opozicije pozitivno ocenio. Ako nastupaju zajedno, opozicija gubi na snazi. Zato na protestima govore umetnici", konstatovao je Srđan Bogosavljević.

ORF naglašava da je Vučić najpopularniji političar Srbije, poštovan ne samo od Putina, već i zapadnih vođa.

Pročitajte još: Protest u Beogradu: Hteli da RTS gađaju jajima

Zbog toga, ističe austrijski javni servis, EU i SAD trebalo bi da ga podsete koliko su važni sloboda štampe i nezavisno pravosuđe.